Srijeda, 4. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Musk platio Twitter 44 milijarde dolara, a danas vrijedi 15 milijardi

Preuzmite sliku

Službenih podataka nema, no podaci Fidelityja pokazuju kako Elon Musk nema razloga za zadovoljstvo.

Vlasništvo nad Twitterom Elon Musk platio je s čak 44 milijarde dolara. Od preuzimanja, stanje u ovoj kompaniji, odnosno na društvenoj mreži možemo opisati iznimno dinamičnim. Mnogi su ostali bez posla (što nije specifično samo za Twitter), ukinuta je besplatna plava kvačica, za koju je sada obvezna pretplata, a zbog cijele situacija kompanija je ostala i bez nekih oglašivača. To se, naravno, nije dobro odrazilo na njene prihode. Kako je ovo sada privatna kompanija, njena se tržišna vrijednost više ne može izračunati na isti način kao i kada su bili javna kompanija čijim se dionicama moglo trgovati na berzi.

Musk vjeruje kako su dugoročne prognoze za kompaniju odlične te kako bi jednom Twitter, za koji se nada da bi mogao postati tzv. “aplikacija za sve”, odnosno puno više od same društvene mreže, mogao vrijediti čak 250 milijardi dolara.

Ako želi da se ta njegova želja ostvari, put će biti dug i trnovit, a početak svakako ne ulijeva nadu, iako se jasno stvari tokom sljedećih mjeseci i godina mogu brzo promijeniti. Kako bi do toga došlo, Musk se odlučio povući s čelnog upravljačkog mjesta kompanije i prepustiti ga Lindi Yaccarino koja bi kompaniju, a to se prvenstveno odnosi na dio vezan uz oglašavanje, trebala dovesti u red.

Dok nema službenih podataka o vrijednosti Twittera, zahvaljujući financijskoj kompaniji Fidelity Investments možemo vidjeti kako se kreće vrijednost Muskove kompanije, a ona je od preuzimanja u velikom padu.

Fidelity je do tih podataka došao na temelju svog udjela u kompaniji te je, prema tim podacima, njegova vrijednost pala na samo oko 33 posto od cijene akvizicije. Prema tim podacima vrijednost Twittera sada iznosi oko 15 milijardi dolara. Kao razloge za ovu situaciju na Forbesu su spomenuli nekoliko stvari. Prvo je pretplata koja je obvezna za one koji sada žele plavu kvačicu i mogućnost pisanja dužih objava, a koja stoji 8 dolara mjesečno.

Novi problem jest i tehnologija koja je napravila korak unazad u zadnje vrijeme, što se vidjelo na primjeru rušenja servera tokom gostovanja Rona DeSantisa na Twitter Spacesu, što je, prema Forbesu, rezultat otpuštanja brojnih inženjera. Također, kritizirali su i širenje teorija zavjera na toj mreži, kao i činjenicu da Twitter nije predstavio niti jednu novu i korisnu opciju koja bi privukla nove korisnike.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,