Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Musk objavio spektakularan video: Vrh rakete SpaceX-a uhvatili su brodskom mrežom

Preuzmite sliku

Mreža se nalazi iznad broda, a vrh rakete s padobranom upao je tačno u mrežu i time SpaceX uštedio 6 miliona dolara, koliko njegova proizvodnja košta

Videozapis koji je Elon Musk objavio na Twitteru pokazuje kako izgleda kad spasite 6 miliona dolara! Nakon što je SpaceX prije dva dana lansirao raketu Falcon 9 s AMOS-17 komunikacijskim satelitom s Floride, trebalo je malo više od pola sata da satelit sretno stigne u svemir, a vrh rakete koji je štitio satelit krene na put nazad prema zemlji, piše Dnevnik.hr.

Na putu prema dole na vrhu rakete otvorio se padobran, a raketa je na kraju završila u – brodskoj mreži. Spasio ju je specijalni broj nazvan Ms. Tree koji koristi SpaceX u takvim misijama te je ovo njegov drugi uspješniulov. Vrh rakete koji je spašen koristit će se u novim misijama, tako da SpaceX neće morati praviti novi dio, čija proizvodnja stoji 6 miliona dolara.

Kao što je poznato, rakete SpaceX-a napravljene su tako da se njihovi potisnici mogu vratiti na zemlju nakon lansiranja i ponovno upotrijebiti u novim misijama, a kompanija razvija i raketu koja će se cijela moći višekratno koristiti te će se svi njezini dijelovi moći vratiti na zemlju i koristiti u različitim misijama. Ta raketa na kojoj se radi nazvana je Starship i trebala bi, barem prema Elonu Musku, ući u historiju kao raketa koja će ljude odvesti na Mars.

Kako su ove sedmice objavili iz kompanije Rocket Lab, postoje i drugi načini hvatanja raketa nakon svemirskih misija – dok SpaceX koristi brodsku mrežu, Rocket Lab svoje, rakete koje će na putu do zemlje također usporavati s padobranima, namjerava hvatati helikopterima. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje