Petak, 9. Juna 2023.
Tuzlanski.ba logo

Musk i stručnjaci traže pauzu od razvoja umjetne inteligencije. Kažu da je rizik za ljudsku vrstu

Preuzmite sliku

Popularno

Elon Musk i grupa stručnjaka za umjetnu inteligenciju (AI) pozivaju na šestomjesečnu pauzu od razvoja sistema moćnijih od nedavno pokrenutog GPT-4, u otvorenom pismu u kojem upozoravaju na moguće rizike za društvo i čovječanstvo.

Ranije ovoga mjeseca, kompanija OpenAI u suradnji s Microsoftom objavila je četvrtu verziju programa GPT-a (Generative Pre-trained Transformer) koja je osvojila korisnike zbog širokih mogućnosti upotrebe, od skladanja pjesama do sažimanja dugačkih tekstova.

Pismo, koje je objavio neprofitni institut Future of Life i potpisalo više od hiljadu ljudi uključujući Muska, poziva na pauzu u razvoju naprednih umjetnih inteligencija sve dok neovisni stručnjaci ne donesu sigurnosne protokole.

“Moćne sisteme AI-a trebalo bi razvijati tek kada budemo sigurni da će njihovi učinci biti korisni i da će se rizicima moći upravljati”, piše u pismu.

Autori ukazuju na rizike u vidu ekonomskih i političkih poremećaja te pozivaju programere da sarađuju s vlastima i regulatornim tijelima.

Njihova zabrinutost podudara se s upozorenjem Europola koji je u ponedjeljak ukazao na brojne etičke i legalne probleme koje je donio ChatGPT, a tiču se moguće zloupotrebe za kibernetičke napade, širenje dezinformacija i cyberkriminala.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,