Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mobiteli stalno mijenjaju dizajn, ali ovo je neočekivano: Kamera za selfije uskoro postaje prošlost

Preuzmite sliku

Dizajn telefona posljednjih nekoliko godina prilično se promijenio te mobilne kompanije razvijaju telefone na kojima većinu prednje površine zauzimaju ekrani kako bi što veći ekran smjestili u što manje kućište.

Počelo je s Appleom i notchom, odnosno hardverskim urezom u ekran, koji se mnogima nije svidio, zatim su druge kompanije predstavile manji notch u kojem je smještena samo kamera, a vidjeli smo i eksperimente poput skrivenih kamera za selfije koje iskaču iz kućišta i klizne mehanizme.

Posljednji trend koji smo vidjeli na novoj generaciji modela iz Samsungove serije Galaxy S10 jest rupica u zaslonu – to je manje nametljivo rješenje u odnosu na hardverski urez i može se dobro sakriti na ekranu (npr. s wallpaperima poput siluete Michaela Jordana, pri čemu je lopta u njegovoj ruci kamera na zaslonu). No i takve rupice u zaslonu i dalje nisu savršeno rješenje, a upravo Samsung želi riješiti taj problem i uskoro predstaviti smartphone sa “čistim” ekranom, ali bez pop-up kamera ili kliznog mehanizma.

  • Južnokorejska kompanija trenutno radi na rješenju zahvaljujući kojem će kamera u potpunosti “nestati” s ekrana, odnosno neće biti notcha, ni rupice u zaslonu, već će biti u potpunosti smještena ispod samog ekrana, pri čemu postavljanje kamere ispod ekrana ne bi trebalo uticati na kvalitetu fotografija, odnosno selfija.

    O razvoju kamera ispod ekrana i ranije su pisali korejski mediji, a potvrdio ih je i potpredsjednik odjela za istraživanje i razvoj ekrana u Samsungu Yang Byung-duk. Trenutno još nije poznato kada bi mogli očekivati prvi smartphone s novom generacijom kamera za snimanje selfija, a vjerovatno će sličan scenarij skrivanja kamere ispod ekrana slijediti i druge kompanije. (Zimo.co)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje