Četvrtak, 24. Oktobar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Mladi Banjalučani razvili aplikaciju “Pametni parking” (VIDEO)

Tri studenta Elektrotehničkog i Ekonomskog fakulteta u Banjaluci nedavno su osmislili aplikaciju “Pametni parking”. Uskoro bi trebalo početi i testiranje njihove aplikacije na nekoliko gradskih parkinga.

Ratko Zeljković, Danilo Vuković i Dragan Ivanović aplikaciju su počeli razvijati prije godinu dana, u sklopu kampa mladih programera koji se održava u Gimnaziji u Banjaluci.

– Ovo je bio jedan od interesantnih projekata primjene vještačke inteligencije. Imali smo dovoljno znanja i dodatnog istraživanja i drago nam je što smo do kraja doveli ovaj projekat. Testirali smo softver u vanjskim uslovima i pokazao se uspješnim i vrlo preciznim – kazao je za Radio Slobodna Evropa, Rastko Zeljković, student Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci.

Aplikacija je prošla testiranja i pokazala je veliku preciznost. Omogućava da putem interneta korisnik u svakom trenutku dobije informaciju da li na određenom parkingu ima slobodnih mjesta i koliko, te informacije o parking zonama i cijenama.

Slične aplikacije postoje u svijetu, ali i većim gradovima u susjednoj Hrvatskoj. Sve one koriste se senzorima na parkinzima, dok je aplikacija Banjalučana prilagođena standardima života u BiH.

– Shvatili smo da je bolje rješenje da koristimo kamere umjesto senzora, samim time ima i manje hardvera, što može dovesti do manje kvarova i manje potrebe za održavanjem – rekao je također, student Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci, Danilo Vuković

Njihovi proračuni pokazali su da bi za svu opremu na jednom parkingu trebalo izdvojiti oko 800 KM. Želja im je da aplikacija zaživi što prije, ali to neće biti moguće bez pomoći lokalnih zajednica.

– Za to je potrebna saglasnost neke od gradskih uprava, jer su uprave uglavnom vlasnici tih parkinga. Naša želja je da projekat prvenstveno implementiramo u svom gradu, Banjaluci, gdje bi nam bilo najjednostavnije da ga testiramo. Očekujemo zato saglasnost i podršku – istakao je Dragan Ivanović, student Ekonomskog fakulteta u Banjaluci. (Tuzlanski.ba/Video: Radio Slobodna Evropa)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,