Petak, 1. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Misteriozna astronomska pojava iznad Novog Zelanda: Stručnjaci objasnili šta je uzrok spiralne svjetlosti na nebu…

Preuzmite sliku

Misteriozna svjetlosna spirala na noćnom nebu koja je uslikana kod Novog Zelanda, izazvala je zanimanje šire javnosti i pokrenula debatu šta je uzrok ove pojave.

Uzrok ove pojave prema tvrdnjama stručnjaka nisu ni vanzemaljci a ni igra svjetlosti, već “umiruća” SpaceX raketa, kako prenosi Daily Mail.

Spiralni oblak gasa koji je obasjao nebo iznad grada Nelsona u nedjelju oko 19:30, bio je uočljiv u dužini od 750 km. Stručnjaci sugerišu da je ovo najvjerovatnije posljedica projekata SpaceX-a koji je samo nekoliko sati ranije lansirao raketu Falkon 9 sa satelitom Globalstar DM15.

A u trenutku kad je raketa oslobađala svoj teret, stanovnici planete Zemlje su mogli da uoče trag pare koji je reflektovao sunčevu svjetlost i za sobom ostavljao misterizoni plavi kovitlac.

Kako navodi Astronomsko društvo New Plymoutha uzrok spirale koja je privukla poglede je proces deopnovanja goriva ili izduvni oblak iz lansirane rakete.

“Slični efekti su viđeni i ranije, a SpaceX-ov Globalstar 2 FM15 je vjerovatno prošao pored Novog Zelanda otprilike u to vrijeme.”, stoji u njihovoj objavi na društvenim mrežama.

Ljudi koji su uočili ovu pojavu svjedoče kako je ovo bilo “jedinstveno” iskustvo, pošto je vrtlog šetao po nebu i polako nestajao dok se udaljavao. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje