Srijeda, 30. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Mikroplastika stigla i do najviših planina

Preuzmite sliku

Svaki dan mogu se pročitati brojni članci o prisutnosti mikroplastike u prirodi. Pronađena je u morima, okeanima i rijekama, ali i u organizmima brojnih životinjskih vrsta.

No, najnovija istraživanja pokazala su širenje mikroplastike i na planinska područja, prenosi NN.

Do sada se vjerovalo kako ona ne može putovati daleko od urbanih područja. Međutim, naučnici sa Univerziteta “Strathclyde” i “Toulouse” otkrili su mikroplastiku na Pirinejima u jugozapadnoj Francuskoj.

Kako bi otkrili koliko daleko čestice mogu putovati, pet mjeseci su ih sakupljali u Bernadouze meteorološkoj stanici, koja je udaljena 100 km od najbližeg grada.

Bili su vrlo iznenađeni kada su pronašli plastiku koja se većinom koristi za pakovanje pošiljki na području za koje su smatrali da je nezagađeno.

Dnevno je u prosjeku palo 365 čestica na kvadratni metar površine njihovog uređaja i to putem snijega, kiše ili prašine. Vođa istraživanja Stie Alen sa “Strathclyde” univerziteta smatra kako su ove sitne čestice dospjele na Pirineje uz pomoć vjetra.

Naučnici sada smatraju da sitne čestice mogu putovati još dalje. Primjera radi, pijesak iz Sahare je takođe pronađen na Pirinejima iako je dvostruko veći i teži od pronađene mikroplastike.

Trenutni zadatak naučnika je da odrede koliku štetu plastika nanosi okolini, posebno lancu ishrane kod nekih životinjskih vrsta, jer plastika je došla do najnepristupačnijih područja na Zemlji. Pronađena je i na Antarktiku.

Stručnjaci naglašavaju kako je nemoguće očistiti tako malene čestice koje su nevidljive ljudskom oku. Jedino rješenje koje vide je smanjenje proizvodnje i upotrebe plastike. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,