Subota, 4. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Mijenjajte lozinke: Kompromitovano nekoliko miliona Instagram profila

Facebook je kompromitovao čak nekoliko miliona Instagram naloga, zbog čega je bitno da se promijeni lozinka. 

Facebook je prije nekoliko nedjelja lozinke preko 600 miliona korisnika čuvao u tekstualnom formatu, bez ikakve enkripcije i što je još gore – stavio ih na uvid preko 20.000 ljudi, zaposlenih u Facebook mreži.

U početku se vjerovalo da je “tek nekoliko hiljada Instagram naloga“ bilo kompromitovano na isti način, ali prema TechCrunch izvještaju u pitanju je čak nekoliko miliona naloga, a ne nekoliko hiljada.

To je potvrdio i Facebook, ali je objasnio i da je to bila nenamjerna greška, koja je ispravljena odmah nakon njenog uočavanja, prenosi “Mondo”.

– U skladu sa praksom svih kompanija i Facebook maskira lozinke, koje korisnici kreiraju prilikom otvaranja naloga na društvenoj mreži, koje nisu vidljive zaposlenima – naveli su u Facebook kompaniji nakon potvrde da je uočena greška sa otkrivenim lozinkama otklonjena.

S obzirom na to da su nalozi u zemljama ex-yu takođe bili izloženi zaposlenima potrebno je da, radi vaše bezbjednosti, promijenite svoje Instagram lozinke. Jedino na taj način bićete sigurni da vam je nalog zaštićen u potpunosti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,