Petak, 3. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Microsoft poslao ozbiljno upozorenje korisnicima: “Provjerite lozinke”

Preuzmite sliku

Korisnici Microsofta su u ozbiljnim problemima. Tehnološki div objavio je upozorenje svima koji jedne te iste lozinke koriste na više računa.

U blogu su naveli kako su primijetili porast napada hakera u posljednjih godinu dana, te oni uključuju hakere koji sakupljaju korisnička imena i lozinke koje su procurile online i potom ih koriste za različite stranice.

Hakeri se nadaju kako će na taj način doći do kombinacije koja će omogućiti pristup nečijem mailu i profilima društvenih mreža, odakle mogu hakirati osjetljivije račune poput onog od banke.

Microsoft’s Detection and Response Team (DART) identificirao je napade, međutim zbog brze promjene tehnologija i metoda teško je detektirati prijetnju.

Do sada su detektirane dvije najčešće metode. Prva uključuje često korištene lozinke kao što je “password” ili “123456”, a druga pak uključuje korisnička imena i lozinke koje su u nekom trenutku procurile online.

Google procjenjuje kako je preko 4 milijarde korisničkih imena i kombinacija lozinki procurilo u posljednjih nekoliko godina, a hakeri ih onda koristite u nadi da ste ih koristili na više online računa.

Kako biste provjerili jesu li vaše lozinke sigurne, možete skinuti Password Checkup na Google Chrome i na taj način provjeriti jeste li bili žrtva cyber napada. (vecernji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,