Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Meta pokreće ”Instagram za tekst” – kopiju Twittera

Preuzmite sliku

Nakon što je jedan indijski portal otkrio da se u Meti radi na novoj ideji društvene mreže, iz kompanije su potvrdili da zaista razvijaju “decentraliziranu društvenu mrežu za dijeljenje tekstovnih sadržaja”.

Najveća kompanija u svijetu društvenih mreža, Meta, osim Instagrama, WhatsAppa i Facebooka, želi korisnicima ponuditi još jednu društvenu mrežu – doznao je to indijski portal MoneyControl, tako što su vidjeli jedan interni dokument koji opisuje novi projekt, kodnog naziva P92.

Nedugo nakon što su o tome objavili prve informacije, iz Mete su i službeno potvrdili da je taj projekt u razvoju, pa otkrili i nešto više detalja o njemu. Nova mreža Ono što za sada znamo jest da je riječ o novoj društvenoj mreži, nešto drugačijoj od Facebooka ili Instagrama, ali zato sličnijoj – Twitteru. Plan je, kažu iz Mete, razviti “samostalnu decentraliziranu društvenu mrežu za dijeljenje tekstovnih sadržaja”, javlja Bug.

U kompaniji smatraju da na tržištu postoji prostor za jednu takvu mrežu, koja će biti poseban prostor u kojem se javne osobe i kreatori sadržaja mogu izražavati i objavljivati informacije o svojim interesima i aktivnostima, sve u stvarnom vremenu.

Nova mreža oslanjala bi se na protokol ActivityPub, na kojem su zasnovani Mastodon i još nekoliko sličnih društvenih mreža. Prema planovima, koje je otkrio MoneyControl, ova bi “tesktualna” mreža bila imenom vezana uz Instagram, a na nju bi se i prijavljivalo istim korisničkim računom.

Od funkcionalnosti, omogućavala bi dijeljenje kratkih tekstova, koji bi mogli uključivati i emotikone, linkove, možda i slike i video zapise. Dijeljenje sadržaja Dijeljenje sadržaja omogućilo bi se samo na odabranim poslužiteljima, koji bi dakle preuzeli funkciju decentralizacije, no nije jasno bi li korisnici s jednog od tih servera mogli imati interakciju s onima koji su odabrali drugi server. Lajkanje, komentiranje i dijeljenje sadržaja također su u planu. Kao motivacija za pokretanje ovakve jedne platforme sigurno je poslužila činjenica da mnogi korisnici žele “pobjeći” s Twittera, koji se značajno mijenja pod Elonom Muskom.

Kao alternativa mnogima se ponudio Mastodon, također decentralizirana društvena mreža, ali je svojom tehničkom zahtjevnošću odbio manje vješte korisnike. Meti, pak, kopiranje tuđih ideja nije strano – podsjetimo da su od Snapchata tako preuzeli storyje, od TikToka reelse, pa ih potom proširili po svim svojim kanalima.

Posljednja slična akcija je uvođenje plaćene verifikacije korisničkog računa, što je bila Muskova ideja s Twittera. Sljedeći korak možda bi im tako moglo biti potpuno preuzimanje ideje mikrobloging servisa i integriranje iste u vlastiti ekosistem.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,