Nedjelja, 26. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Materijal savršen za izradu robota transformera: Tekući metal koji pluta po vodi

Preuzmite sliku

Stručnjaci su otkrili da se pomoću tekuće legure metala s manjom gustoćom od vode mogu izrađivati lagani egzoskeleti i roboti koji mijenjaju oblik.

Legure tekućih metala, kao i živa koja ima najniže talište na -38,8°C, ne postaju krute na sobnoj temperaturi. One se, šta više, tale na nižoj temperaturi od pojedinačnih tališta metala iz kojih su izrađene, piše Index.hr.

Jing Liu i njegove kolege sa Univerziteta Tsinghua u Kini stvorili su sličan materijal miješanjem čistog galija i indija, odnosno leguru tekućeg metala s talištem na 15,7°C, piše New Scientist.

Odličan materijal za egzoskeleta

Kako bi smanjili njegovu gustoću, umiješali su sićušne staklene mjehuriće veličine 75 mikrometara napunjene zrakom. Te kuglice smanjile su gustoću galijum-indijske legure skoro za 97% bez da su promijenile njena druga svojstva; poput velike električne vodljivosti i dobre sposobnosti oblikovanja. Sada je ta legura idealna za izradu egzoskeleta koji nisu preteški za praktičnu upotrebu ili fleksibilnih robota koji bi se mogli transformisati ovisno o temperaturi.

Ovisno o veličini staklenih mjehurića, gustoća tekuće legure kretala se između 0,45 grama po kubnom centimetru (što je upola manje od gustoće vode) i 2,01 grama po kubnom centimetru. Ovakav materijal mogao bi biti koristan i za kontrolu plovnosti podvodnih uređaja.

Istraživanje naziva Lightweight Liquid Metal Entity objavljeno je u časopisu Advanced Functional Materials. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje