Utorak, 7. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Lovci u ledenom dobu su na pećinskim slikama zapisivali informacije o životinjama

Preuzmite sliku

Lovci skupljači iz ledenog doba koristili su se pećinskim crtežima kako bi zabilježili sofisticirane informacije o svijetu oko sebe, što im je pomoglo da prežive, otkrilo je novo istraživanje.

Dekodirajući oznake na crtežima prvi put, tim stručnjaka dokazao je da su prije najmanje 20.000 godina ljudi širom Europe bilježili informacije o divljim životinjama i vremena njihovih ciklusa razmnožavanja.

Inicijalno otkriće da bi se oznake na crtežima mogle odnositi na neku vrstu lunarnog kalendara nije postigao neki naučnik, već londonski restaurator namještaja Ben Bacon, koji je proveo nebrojene sate gledajući primjere pećinskih slika i analizirajući podatke.

Takozvani sistem “protopisma” datira najmanje 10.000 godina prije drugih pisama, za koja se smatra da su se pojavila tokom bliskoistočnog neolitika.

Bacon je rekao da je sa svojom teorijom otišao pred akademike, koji su ga slušali i ohrabrivali da nastavi uprkos tome što je “zapravo osoba s ulice”. Sarađivao je s timom koji je uključivao dva profesora sa Univerziteta Durham i jednog sa Univerzitetskog koledža u Londonu kako bi objavio rad u Cambridge Archaeological Journalu.

Spiljski crteži nađeni širom Evrope

Spiljski crteži životinjskih vrsta kao što su sobovi, ribe i bizoni pronađeni su širom Evrope. Arheolozi su odavno znali da nizovi tačaka i drugih oznaka na crtežima imaju značenje, ali ih nitko nije mogao dešifrirati.

Bacon ih je pokušavao dekodirati, a za znak “Y” vjerovao je da znači “rađanje”. Koristeći današnje cikluse rađanja ekvivalentnih životinja kao referentnu tačku, tim je uspio utvrditi da je – prema lunarnom kalendaru – broj oznaka na crtežima povezanih sa životinjama iz ledenog doba bio najveći u vrijeme parenja.

Bacon opisuje kako je do otkrića došao “koristeći informacije i slike pećinske umjetnosti dostupne putem Britanske knjižnice i na internetu”. “Prikupio sam što je moguće više podataka i počeo tražiti uzorke koji se ponavljaju. Kako je istraživanje napredovalo, obratio sam se prijateljima i sveučilišnim akademicima, čija je stručnost bila ključna za dokazivanje moje teorije”, rekao je.

Profesori Paul Pettitt i Robert Kentridge, obojica sa Univerziteta Durham, radili su zajedno na razvoju polja vizualne paleopsihologije, naučnog istraživanja psihologije koja proučava najraniji razvoj ljudske vizuelne kulture. Kad ih je Bacon kontaktirao, ozbiljno su shvatili njegove teorije.

“Fascinantno istraživanje”

“Ovo je fascinantno istraživanje koja je okupila nezavisne i profesionalne istraživače s ekspertizom u arheologiji i vizuelnoj psihologiji kako bi dekodirali informacije prvi put zabilježene prije više hiljada godina. Rezultati pokazuju da su lovci skupljači iz ledenog doba bili prvi koji su koristili sistemski kalendar i oznake za bilježenje informacija o glavnim ekološkim događajima unutar tog kalendara”, rekao je Pettitt.

“S druge strane, možemo pokazati da su ti ljudi, koji su ostavili nasljeđe spektakularne umjetnosti u spiljama Lascaux i Altamira, također ostavili zapis o ranom mjerenju vremena koji će s vremenom postati uobičajen među našom vrstom”, dodao je.

Kentridge je kazao da otkriće pokazuje da “lovci skupljači iz ledenog doba nisu jednostavno živjeli u svojoj sadašnjosti, već su bilježili sjećanja na vrijeme kad su se prošli događaji dogodili i koristili ih da predvide kad bi se slični događaji mogli dogodili u budućnosti”.

U istraživačkom timu bio je i Tony Freeth, počasni profesor na Univerzitetskom koledžu u Londonu, koji je rekao: “Bio sam zapanjen kad mi je Ben došao sa svojom osnovnom idejom da broj mrlja ili linija na životinjama predstavlja lunarni kalendar ključnih događaja u životnom ciklusu životinja.”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,