Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Lovci na fosile otkrili kosti nepoznatog dinosaura: Spada u skupinu T. Rexa

Preuzmite sliku

Popularno

Britanski lovci na fosile pronašli su na plaži otoka Wighta, na južnoj obali Engleske, četiri kosti nove vrste teropodnih dinosaura, skupine u koju spada Tiranosaur rex, objavili su u srijedu naučnici Univerziteta Southampton.

Novi dinosaur, nazvan Vectaerovenator inopinatus, živio je u razdoblju krede prije 115 miliona godina i procjenjuje se da je bio dug do četiri metra, kazali su paleontolozi.

Naziv nove vrste odnosi se na velike zračne komore pronađene u kostima koje su prošle godine otkrivene na priobalju kod Shanklina, ljetovališta na otoku Wight.

Ti zračni džepovi, koji se mogu naći i kod današnjih ptica, bili su produžeci pluća i najvjerovatnije su pridonijeli razvoju učinkovitog sistema disanja, a istovremeno su kostur činili lakšim, prenosi Hina.

Jedan od lovaca na fosile, Robert Ward iz Stratford-upon-Avona u središnjoj Engleskoj, rekao je da se nakon otkrića osjećao “fantastično”.

On i njegovi kolege su odnijeli kosti u Muzej dinosarura na otoku i naučnici su odmah znali da se radi o nečemu rijetkom te su ih zamolili da im poklone pronađene kosti kako bi ih mogli potpuno istražiti.

  • Utvrdili su da se radi o kostima vrata, leđa i repa i da pripadaju novom dinosauru, dosad nepoznatom naučnoj zajednici.

    Chris Barker, doktorand koji vodio istraživanje, rekao je da su bili “zapanjeni koliko je ta životinja bila šuplja”. “Bila je puna zračnih komora. Dijelovi kostura su bili vrlo krhki”, izjavio je je Barker.

    Nagađa se da je Vectaerovenator živio u području sjeverno od mjesta gdje su pronađeni ostaci i da je voda odnijela truplo u obližnji plićak.  (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,