Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Leteći poštar: Švicarci počeli testirati dronove za dostavu paketa

Preuzmite sliku

Očekuje se da će barem još pet godina trebati čekati da krenu u široku primjenu, a do tada bi se trebale riješiti tehničke prepreke, ali i urediti pravni okviri za dronove

 • Swiss Post and Swiss WorldCargo drone is carried by members of the 'Matternet' team during a presentation at Bellechasse airfield in Bas-Vully near Fribourg, Switzerland, July 7, 2015. REUTERS/Pierre Albouy
 • Švicarska pošta objavila je ovaj tjedan kako su počeli testirati dronove za dostavu paketa, ali i kako se očekuje da ovakvi ‘leteći poštari’ u široku primjenu neće ući još barem pet godina.

  Iz pošte su rekli kako će prvi testovi trajati do kraja jula. Dronovi sa osam propelera iznimno su lagane konstrukcije i mogu teret težak do kilograma na jednom punjenju prevesti do 10 kilometara udaljenosti. Same letjelice su automatizirane i trebale bi letjeti po unaprijed definiranoj sigurnoj putanji. Upravo vrijeme do široke primjene koristit će da bi testirali sve sigurnosne aspekte, ali i da se uredi sva regulativa.

  Inače, ovakvo slanje paketa u Švicarskoj bi se moglo biti korisno zbog brojnih udaljenih i teško dostupnih alpskih sela. Sada će ih uglavnom koristiti u kriznim situacijama, što bi moglo uključivati dostavu namirnica i drugih stvari u područja koja su odsječena nakon oluja, piše Guardian. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , , ,