Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Lansiranje uspjelo: NASA kreće u potragu za tragovima života na Marsu

Preuzmite sliku

SAD je treća zemlja koja je ovog jula odlučila poslati misiju na Mars. Prije su to već napravile Kina i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Uspješnim polijetanjem rakete Atlas V NASA je napravila prvi korak u potrazi za životom na Marsu.

Podsjetimo, misija Perseverance bit će prva misija usmjerena na traženje tragova života nakon misije Viking, koja je bila 1975. godine.

 • Naučnici su za mjesto slijetanja rovera Perseverance odabrali krater Jezero. Vjeruju da je upravo taj dio Marsa, koji je nekad davno bio jezero, mogao sačuvati tragove života.

  No Perseverance neće samo tražiti znakove života, već će i pokušati pokazati je li moguće na Marsu stvoriti uvjete za život (za, recimo, ljude). Tako će provesti nekoliko različitih testova tokom kojih će pokušati proizvesti kisik iz ugljikova dioksida.

  Osim rovera (vozila) na Marsu će istraživati i posebno osmišljen helikopter (dron), koji bi naučnicima trebao osigurati bolji pogled na površinu Crvene planete. Dron će, kad poleti, ujedno biti i prva letjelica koja je obavila let na nekom drugom planetu. No kako je atmosfera na Marsu 100 puta rjeđa od Zemljine, let i upravljanje ovom 1,8 kilograma teškom letjelicom Ingenuity neće biti ni lak ni jednostavan. Ali će biti zanimljiv, u svakom slučaju.

 • Osim rovera i drona na površinu Marsa sletjet će još neke zanimljive stvari. Primjera radi, milioni imena stanovnika Zemlje koji su se prijavili na NASA-inoj stranici.

  Podsjetimo, Kina i Ujedinjeni arapski emirati već su lansirali svoje misije na Mars proteklih tjedana. Naime, zbog položaja planete ovo je vrijeme savršeno za lansiranje prema Marsu.

  Ovo je dobar dan za NASA-u, istakao je voditelj NASA-e Jim Bridenstine.

 • Put prema Marsu otvara se svakih 26 mjeseci. Ako promašimo ovaj termin za lansiranje, stajalo bi nas pola milijarde dolara da parkiramo ovo vozilo na sljedeće dvije godine, pojasnio je Bridenstine. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , , ,