Utorak, 31. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Lansiran satelit koji će skupljati smeće po svemiru

Preuzmite sliku

Evropska svemirska agencija nedavno je lansirala satelit kojim će pokušati smanjiti sve veću gomilu smeća u svemiru, koristeći se tehnologijom koja je bila poznata još drevnim Rimljanima – harpunom i mrežom.

Inženjeri koji su dizajnirali harpune za dva pilot-projekta čišćenja krša iz svemira kažu da je privlačnost takvih svevremenskih oruđa upravo u njihovoj jednostavnosti.

– To je zaista fin, jednostavan komad tehnologije, samo smo ga mi unaprijedili za upotrebu u svemiru. Ljepota tog sistema je u njegovoj jednostavnosti – kaže inženjer ESA-e Alastair Wayman.

Satelit se zove RemoveDebris (ukloni krhotine) i ima nekoliko različitih naprava dizajniranih za čišćenje velikih količina otpada koje kruže oko Zemlje.

Satelit je već pristao uz Međunarodnu svemirsku stanicu i očekuje se da će testovi početi za koju sedmicu.

– Sve što trebamo je doći blizu našoj meti, ispaliti harpun i pokupiti dio koji smo zakačili – kaže Wayman.

Jedan od harpuna dug je 30 centimetara, a konopac privezan za njegov kraj 20 metara.

ESA razvija i mnogo veći harpun, dug metar i pol i težak više od dva kilograma kojim bi se mogao privući krš težak do osam tona.

Naučnici procjenjuju da gotovo sedam hiljada tona raznog smeća kruži oko Zemlje brzinom od 27.000 km/h, što može oštetiti satelite pa čak i svemirske brodove.

Otpada ima raznog, od sićušnih strugotina i vijaka do dijelova raketa i pokvarenih satelita. (faktor.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,