Srijeda, 4. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Koristan Google Maps trik: Dolazi uz samo jedno ograničenje

Preuzmite sliku

Navigacijska aplikacija na računalu može prikazati niz detalja o vašem odredištu, a vi, ako želite, neke detalje možete pohraniti za kasnije, piše Makeuseof

Google Maps korisnicima pruža detaljne karte i slike, omogućujući im da se snađu na nepoznatim mjestima i istražuju svijet oko sebe. Osim pregledavanja lokacija na karti, korisnici mogu vidjeti slike koje su snimili oni koji su tamo bili.

Ako ste ikad pronašli sliku koju ste htjeli spremiti, otkrili ste da je to nemoguće. Nemogućnost spremanja slika desnim klikom jedno je od ograničenja Google karata, no postoji način na koji se ono može zaobići.

Prijavite problem

Otvorite Google Maps na računaru, potražite bilo koju lokaciju pomoću trake za pretraživanje u gornjem lijevom uglu i kliknite Traži ili pritisnite Enter. Ako postoji više instanci istog imena, kliknite na lokaciju koju želite.

Ploča s lijeve strane prikazat će sve informacije vezane uz tu lokaciju, uključujući pregled i recenzije. Skrolajte prema dolje dok ne vidite odjeljak Fotografije i tamo birajte među opcijama Sve, Najnovije ili Street View.

Kad bočna ploča prikaže sve slike snimljene na tom mjestu, kliknite na sliku koju želite spremiti. Na desnoj ćete strani primijetiti mali crni okvir u gornjem desnom uglu koji prikazuje naziv slike i korisnika, kao i mjesec kada je snimljena. U okviru se nalazi i izbornik s elipsama (tri okomite točke). Kliknite na izbornik, a zatim na padajućem izborniku Prijavite problem.

Otvorit će se nova kartica s obrascem za izvještaj. Umjesto da prijavimo sliku, mi ćemo je spremiti. Desnom tipkom miša kliknite sliku, kliknite Spremi sliku kao… i odaberite mjesto gdje je želite spremiti, nakon čega će se slika spremiti u izvornoj razlučivosti.

Koja su ograničenja?

Iako je spremanje slike legalno, trebali biste biti oprezni pri njezinoj uporabi. Na stranici izvješća primijetit ćete da ‘Slike mogu biti podložne autorskim pravima’, što znači da se ona može koristiti u nekomercijalne svrhe, kao što je pozadina zaključanog zaslona ili čuvar zaslona.

Ako sliku namjeravate koristiti u komercijalne svrhe, trebat će vam dopuštenje vlasnika. U protivnom se suočavate s kršenjem zakona o autorskim pravima. Također vodite računa da su satelitske slike i slike Street Viewa dostupne na Google kartama zaštićene su autorskim pravima, prenosi tportal.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,