Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kompanija u problemima zbog njegove cijene: Super-sigurni pametni telefon koji niko ne želi kupiti

Preuzmite sliku

Sredinom prošle godine na tržištu se pojavio Solarin, super-sigurni pametni telefon Izraelske kompanije Sirin Labs.

Ona je kroz crowdfunding prikupila 72 miliona dolara za navedeni projekt, koji je sad zapao u velike probleme. Solarin, naime, košta 14.000 dolara.

Mobiteli tako visoke cijene nisu rijetka pojava, no zauzvrat obično donose kućište okićeno zlatom, platinom ili dijamantima. Solarin nudi sigurnost bez presedana, jer ga po želji možete prebaciti u sigurni način rada i tako omogućiti samo odlazne pozive i šifrirane tekstualne poruke.

  • Već po premijeri dočekale su ga kritike: operativni sistem mu je bio Android 5.1 Lollipop i to u vrijeme kad je sljedeća generacija Googleovog operativnog sistema već dobrano zagazila na tržište. Niti čipset nije bio pojam svježine, jer se radilo o godinu starom Qualcommovom Snapdragonu 810. Kamera, mada razlučivosti 23 megapiksela, pokazala se sporom i rezultirala je mutnim fotografijama.

    Kako javlja Android Authority, Sirin Labs trenutno se nalazi u velikim problemima. U sklopu restrukturiranja kompanije broj zaposlenih srezan je za trećinu, a trenutno rade na osmišljavanju nove proizvodne linije.

    Prema riječima Moshea Hogega, osnivača i vlasnika Sirin Labsa, njihov je pametni telefon do sada zaradio oko 10 miliona dolara. To znači da se od pojave na tržištu do danas prodalo tek 750 komada. Svaki proizvod generira vlastitu potražnju, pa čak i ovakav hardverski manjkav, no u sigurnosnom smislu izuzetno atraktivan uređaj. (index.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,