Petak, 3. Aprila 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

532

OPORAVLJENI

20

UMRLI

16
Preuzmite sliku

Ko je kriv ako se preko javne Wi-Fi mreže skidaju piratski sadržaji?

Odluka Evropskog suda pravde izazvat će, nema sumnje, brojne kontroverze vezano uz javne Wi-Fi spotove

Cijela priča krenula je kada je Tobias McFadden iz Gautinga u Njemačkoj primio poziv na sud, u kojem je stajalo kako ga firma Sony tuži zbog preuzimanja piratskog sadržaja. Nakon početnog šoka, McFadden je ustanovio da je preko otvorene i besplatne Wi-Fi mreže koju je konfigurirao u svojoj radnji tehničkom robom neko zaista preuzeo piratski sadržaj. Naravno da nije mogao pristati na to da ga Sony tereti kao “običnog pirata” zbog slučaja iz 2010. godine.

Zato je cijeli slučaj predao na Evropski sud pravde koji je ovih dana donio odluku kako Tobias McFadden nije kriv. Pritom je, koliko god to čudno zvučalo, manje bitno što je McFadden oslobođen krivnje, jer se cijeli slučaj aplicira na sve otvorene Wi-Fi mreže. Prema presudi, niti jedan vlasnik nije primoran takve mreže nadzirati ili postavljati šifre, pa je objektivno pitanje ko je onda kriv ukoliko se ustanovi da je na takvim mrežama došlo do kršenja autorskih prava i preuzimanja piratiziranih datoteka, filmova, aplikacija, muzike i svega ostaloga…

Po svemu sudeći, ovaj će slučaj biti i dalje u fokusu, jer vlasnici autorskih prava neće pristati na situaciju u kojoj se ne zna ko je kriv, a prema Evropskom sudu pravde svi oni koji postavljaju otvorene mreže nisu krivci. Iako, vlasnici otvorenih Wi-Fi hot spotova prema sudskim nalozima, moraju zaustaviti preuzimanje piratskog softvera i kršenje autorskih prava. U svakom slučaju, vrlo zanimljiv slučaj… (Dnevnik.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,