Srijeda, 17. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Klimatolog upozorava: Vrijeme je isteklo, zagrijavanje dolazi do kritične tačke

Preuzmite sliku

Već je prekasno da se ograniči globalno zagrijavanje na najviše 1,5 stepeni Celzijusa u poređenju sa predindustrijskim nivoima, upozorio je u ponedeljak njemački meteorolog i klimatolog, uoči klimatskog foruma koji se održava u Berlinu.

Meteorolog i klimatolog Mojib Latif rekao je njemačkoj medijskoj grupi Bayern u ponedeljak da ćemo „sa današnjom emisijom gasova staklene bašte, ovaj nivo premašiti za nešto manje od deset godina“.

„Ako uzmete u obzir ono što političari sada rade u cijelom svijetu, više smo u smjeru za tri stepena. Približavamo se tački u kojoj treba priznati – Vrijeme je isteklo“, nastavio je Latif.

Globalno otopljavanje na tri stepena bila bi „katastrofa“, naglasio je Latif, ukazujući na to da se uvijek činilo da postoje prioritetnija pitanja od zaštite klime kojima se treba baviti.

Ministri iz četrdesetak zemalja raspravljaće o idućim koracima koje treba preduzeti u borbi protiv klimatskih promjena na Petersberškom klimatskom dijalogu, koji se održava u ponedeljak i utorak u Berlinu.

Domaćini sastanka su Njemačka i Egipat. Njemački kancelar Olaf Sholz i egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi trebalo bi da se obrate na sastanku.

Sastanak je dio prvih rasprava za određivanje dnevnog reda konferencije UN o klimi COP27, koja bi trebala da se održi u egipatskom obalskom gradu Šarm el-Šeiku početkom novembra. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje