Subota, 4. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Kliknula na lažni link za ažuriranje bankarske aplikacije i oštetila firmu za 25 hiljada eura

Preuzmite sliku

Kompanija sa područja Opatije u Hrvatskoj putem računara je prevarena za 25 hiljada eura, nakon što je njena radnica primila i otvorila e-mail kojim je putem lažnog ažuriranja aplikacije bankarske usluge obavljena neželjena međunarodna transakcija.

Primorsko-goranska policija je saopćila kako je predstavnica te kompanije dobila e-mail kojim je pozvana na ažuriranje aplikacije bankarske usluge, uz priloženi link koji je vodio na internet stanice jedne banke, prenosi Dnevnik.hr.

Nedugo zatim, pozvali su je iz te banke sa upitom da li je obavila međunarodnu transakciju od 44 hiljade eura na određeni račun. Ona je to negirala, pa je transakcija opozvana, no istoga dana primila je informaciju iz banke da je to računarsko poslovanje ipak provedeno na iznos od 25 hiljade eura, što nisu uspjeli spriječiti.

Policija i ovom prilikom građane poziva na oprez kako ne bi postali žrtve takvog i sličnog kažnjivog djela. Savjetuje ih da prije odluke o kupovini ili investiranju putem interneta svakako provjere adresu pošiljatelja elektroničke pošte, kao i postoje li uopšte pravna ili fizička osoba koje se bavi trgovinom, kako se predstavljaju.

Posebno ih upozorava da ne šalju lične podatke, a pogotovo ne one s bankovnih kartica.

– Pratite obavijesti banaka i novčarskih institucija, te se u slučaju primanja sumnjive e-pošte, putem koje se zahtijevaju povjerljivi i tajni podaci potrebni za autorizaciju bankarskih transakcija, odmah lično obratite uposlenicima vaše banke, ističu iz policije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,