Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kinesko ratno vazduhoplovstvo otkrilo da skriva nešto posebno ispod platna, bombarder o kojem se već dugo nagađa

Preuzmite sliku

Kinesko ratno vazduhoplovstvo ima novu kampanju za novačenje mladih pilota, koju promiče kineska nacionalna televizija, no u videu te kampanje, prikazuje se i jedan kineski zrakoplov o kojem se već dugo nagađa – H-20 bombarder koji pripada generaciji skrovitih (strealth) ratnih aviona.

Navedeni video kampanje novačenja nosi naslov “Snovi o mladosti”, a u njemu nije prikazan stvaran H-20 skroviti bombarder, već njegova računalna verzija i to na samom kraju videa i tek kao “navlakuša” jer je zrakoplov prekriven platnom. Na YouTubeu je objavljen 5. januara.

Iako je riječ o kampanji novačenja, stručnjacima sa Zapada zvijezdu videa predstavlja upravo H-20, koji neodoljivo dizajnom podsjeća na američke bombardere B-2 Spirit i budući B-21 Raider.

Postoje izvještaji o tome da Xi'an Aircraft Industrial Corporation (XAC), koji je dio kineskog AVIC-a, zaduženog za razvoj velikih zrakoplova, usporio razvoj H-20 skrovitog bombardera kako bi se povećala proizvodnja Y-20 skrovitog borbenog aviona.

U videu se H-20 pod platnom frontalno i bočno kroz odraz vizira s pilotske kacige, tako da se ne može previše toga zaključiti o samom zrakoplovu i njegovom dizajnu, osim velike sličnosti s američkim bombarderima iz kojih su Kinezi dosta toga “posudili”. (Zimo.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje