Srijeda, 17. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kineska letjelica snimila je fotografije svih dijelova Marsa

Preuzmite sliku

Među onim, snimljeno je i područje južnog pola ispod čije se smrznute površine nalaze zalihe vode.

U februaru prošle godine kineska besposadna letjelica Tianwen-1 stigla je do Marsa na koji je spušteno robotsko vozilo koje je odmah krenulo u istraživanje Crvenog planeta. Druga komponenta Tianwena-1, orbiter, nastavio je kružiti oko planete te je do sada već napravio više od 1300 krugova oko Marsa, pri tome fotografirajući njegovu površinu.

Prema posljednjim informacijama državne medijske agencije, a koje su prenijeli na Reutersu, Tianwen-1 snimio je fotografije cijelog Marsa, uključujući i njegov južni pol. Upravo na tom dijelu planete, ispod zaleđene površine, nalaze se zalihe vode, što je otkrila sonda Evropske svemirske agencije 2018. godine.

Lociranje vode ispod površine ključ je ne samo za otkrivanje potencijalnog života na Marsu, već i za neke buduće potencijalne ljudske misije na taj planet koje uključuju dugotrajniji boravak.

Osim fotografija južnog pola, zahvaljujući letjelici Tianwen-1, snimljene su i fotografije 4 hiljade km dugog kanjona Valles Marineris te kratera na visoravnima na sjeveru planete, poznate kao Arabia Terra. Također, letjelica je na zemlju poslala i fotografije u visokoj rezoluciji kratera Maunder, kao i velikog vulkana Ascraeus Mons visine čak 18 kilometara kojeg je prvog zapazila NASA-ina letjelica Mariner 9 pred više od pola stoljeća. (Zimo.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,