Srijeda, 8. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Kako “zamutiti” svoju kuću na Google kartama – i zašto biste to trebali napraviti

Preuzmite sliku

Privatnost je jedan od razloga zašto je dobra ideja zamutiti svoju kuću na Google kartama

Jeste li ikada tražili svoju kućnu adresu na Google kartama? Ako je tako, vjerovatno vam je poznat jeziv osjećaj kada znate da drugi ljudi mogu tako brzo pronaći fotografiju vaše kuće izbliza. Niste jedini ako vam nije ugodno imati svoju kuću na Google kartama. Postoje brige o sigurnosti doma povezane s prikazom vašeg doma na platformi.

Srećom, postoji rješenje koje može pomoći. Odlukom da “zamutite” svoju kuću na Google kartama (ili sakrijete svoj dom na Google Street Viewu), možete osigurati da vi i vaša porodica uživate u privatnosti koju zaslužujete.

 • Zašto biste trebali “zamutiti” svoju kuću na Google kartama?

  Privatnost je jedan od razloga zašto je dobra ideja zamutiti svoju kuću na Google kartama. Glavni razlog zbog kojeg je mudro to učiniti jest taj da provalnici ili uhode mogu brzo provjeriti vaš dom putem interneta i isplanirati put unutra. Budući da Google Maps nudi detaljan uvid u vašu kuću, ljudima je lako razumjeti raspored vaše kuće i shvatiti kako bi narušili vašu privatnost i ušli u vaš dom.

  Stoga mnoge porodice odlučuju zamutiti svoju kuću na Google kartama iz sigurnosnih razloga. Ako imate djecu, održavanje sigurnosti vaše kuće je posebno važno jer ne želite da kriminalci uđu u vaš dom kada su vam djeca tamo. Također možete ukloniti svoj dom s Google karata ako unutra imate mnogo dragocjenosti ili antikviteta. Bez obzira na to koga ili što pokušavate zaštititi, uklanjanje slike vašeg doma s Google karata dobra je ideja u svrhu zaštite privatnosti i to može pružiti veći osjećaj sigurnosti.

 • Kako “zamutiti” svoju kuću na Google kartama?

  Sada kada znate zašto je odluka da zamutite svoju kuću na Google kartama mudar plan, razgovarajmo o tome kako to možete učiniti. Ne brinite, nije previše teško.

  Otvorite Google karte na računalu, a ne na pametnom telefonu. Nažalost, ovaj postupak ne funkcionira na aplikacijama za pametne telefone i može biti težak za dovršavanje putem preglednika web stranice na vašem telefonu, stoga svakako koristite prijenosno ili stolno računalo.

  Potražite svoju kućnu adresu. Najvjerojatnije će se pojaviti slika vaše kuće. Kliknite na tu sliku. Odatle biste trebali vidjeti prikaz ulice vaše kućne adrese.

  Kliknite na “Prijava problema“. Naći ćete to u donjem desnom uglu zaslona.

  Odaberite ono što želite da Google zamuti. Crveni i crni okvir trebao bi iskočiti na vašem zaslonu, stoga provjerite da sve što ne želite da se pojavi stane u taj okvir. Uključite svoj dom i sve ostalo što ne želite na internetu. Možete koristiti dugmiće sa strane za povećavanje i smanjivanje kako biste olakšali ovaj postupak.

  Odaberite ono što tražite da Google zamuti. Odaberite sve što je primjenjivo. Google će vas također zatražiti da navedete više detalja o tome što je točno na slici koju želite zamutiti. Budite što precizniji i zapamtite, kad se nešto ukloni, to je trajno.

  Unesite svoju adresu e-pošte i zatim pošaljite i sve je spremno.

  U pristigloj pošti trebali biste vidjeti e-poruku od Googlea koja vam govori da će pregledati vaš zahtjev i obavijestiti vas kada bude prihvaćen ili odbijen. Google vam također može poslati e-poruku sa zahtjevom za više informacija, stoga povremeno provjerite svoju pristiglu poštu.

  Nakon što primite obavijest da je vaš zahtjev odobren, osjećat ćete se sigurnije znajući da se vaš dom ne može pronaći na Google kartama. (Jutarnji.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje