Nedjelja, 9. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Kako saznati šta (ili ko) vam usporava Wi-Fi

Jedna od stvari koje vas u najmanju ruku mogu naživcirati, ali i usporavati u objavljanju posla ili traženju hitnih informacija, je spora veza na internetu.

Prije nego ljutito zgrabite telefon kako bi se ‘istresli‘ na operatera, postoje neke ‘kvake’ koje prenosi USA Today, a koje bi vam mogle pomoći da otkrijete zašto vam je veza spora.

Jedan od čestih razloga zašto vam je internet usporio može biti jer ga neko drugi koristi istovremeno.Primjera radi, imate jako jednostavnu šifru ili je uopće nemate, pa vam se neko od komšija ‘prikopčao’ na vezu. To može jako usporiti vašu vezu.

Također, broj uređaja u vašem domu koji su na internet spojeni preko jedinog rutera koji imate mogu usporiti internet. Ako je nekoliko osoba spojeno na wi-fi istovremeno, pa još jedan ili više kompjutera, manji kućni uređaji i sl., nije neobično da je veza malo previše opterećena.

Još jedan od razloga može biti kvar s ruterom, a u tom slučaju nazovite svog operatera koji je vjerovatno uhodan s ovom situacijom pa će vam ponuditi rješenje (nadamo se brzo).

Korisničke službe vam mogu reći i koliko je uređaja/osoba spojeno na vašu vezu s internetom, pa ih možete pitati i, u slučaju da vam netko krade ‘net‘, promijeniti ili postaviti šifru/zaštitu.

Međutim, prije nego ‘navalite‘ vikati na komšije koji su vam sumnjivi, provjerite jačinu signala u određenom dijelu doma ili sobe. Možda ste već doživjeli da vam se čini da u jednoj prostoriji wi-fi savršeno funkcionira, a u drugoj se signal gubi ili je sve puno sporije.

Postoji više aplikacija koje pomažu utvrditi jačinu wifi signala u određenom dijelu doma ili prostorije, među njima i HeatMapper. On će vam pokazati gdje je najpovoljnije smjestiti kompjuter, ili gdje ne možete kompjuter na to. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,