Ponedjeljak, 1. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Kada telefoni najviše zrače i kako da se zaštitimo?

Više se ne postavlja pitanje da li mobilni telefoni zrače, već samo koliko i kako da se od tog zračenja zaštitimo.

Koliko mogu da budu opasni po zdravlje, pokazuje i činjenica da je Međunarodna agencija za istraživanje raka, zračenje mobilnih telefona svrstala u takozvanu grupu 2B, potencijalno kancerogenu za ljude.

Stručnjaci navode da je štetnost od telefona najizraženija kada ih držimo blizu sebe kao i kada se uspostavlja veza prilikom pozivanja. Zato bi telefon valjalo, kada god je moguće držati dalje od sebe, noću najbolje u drugoj prostoriji ili bar ne u krevetu ili pored kreveta, što većina, naročito mladih, redovno radi.

Prilikom pozivanja valjalo bi odmaknuti telefon od uha dok se veza ne uspostavi a i tokom razgovora aparat ne mora da se drži tik uz uho da bi se sagovornik čuo. Preporučljivo je telefon naizmjenično držati na jednom pa na drugom uhu i potruditi se da skratimo razgovor a ne da razgovarajući mobilnim telefonom prekraćujemo vrijeme. Minuti mogu da budu besplatni ali zdravlje ne.

Manje je štetno razgovarati sa uključenim spikerfonom nego držeći telefon pored uha. Umjesto razgovora za komunikaciju dobro mogu da posluže i SMS poruke, piše DDL.

Nije dobro ni nositi telefon uz tijelo, recimo u džepu što naročito važi za muškarce jer može da utiče negativno na broj spermatozoida. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,