Subota, 23. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kad tehnologija “ubija” život: Naučnik Manfred Spitzer upozorava na strašne posljedice korištenja pametnih telefona

Preuzmite sliku

Popularno

Jedan od kapitalaca ovogodišnjeg Weekend media festivala je njemački psihijatar i neuronaučnik svjetskog glasa Manfred Spitzer, autor brojnih naučno potkrijepljenih knjiga o tome što digitalni mediji rade ljudskom mozgu. Neki podaci koje je iznio reporterki Dnevnika Nove TV Lini Dollar doista su šokantni.

Pametni telefoni postaju sve ”pametniji”. Ali što se nama događa? Odgovor na to pitanje potražili smo kod Manfreda Spitzera, njemačkog psihijatra i neuronaučnika.

Što nam više mentalnog truda oduzima bilo koji digitalni uređaj, smanjuje se kvaliteta korištenja našeg mozga kao i njegova sposobnost. To je velik problem, tvrdi on.

Trebamo li uopće pametne telefone?

Na pitanje što je onda s pametnim telefonima, laptopima u vrtićima i nižim razredima osnovne škole, Spitzer odgovora da ih – ne trebamo. Svoj je odgovor detaljno objasnio.

To je jednostavan odgovor. Svjetska zdravstvena organizacija jasno kaže manje je bolje, kada se radi o djeci. Njihovi se mozgovi još uvijek razvijaju. Ako oduzmete input koji trebaju kako bi razvili svoje mozgove, razvijat ćete mentalne probleme. To je iscrpno istraženo. Znamo da što više dvogodišnjaci provode vremena pred ekranom, manje će biti kognitivno razvijeni kada budu imali tri godine.

I druga istraživanja pokazuju da isto vrijedi i za adolescenciju. Imamo sve podatke koji pokazuju da digitalni mediji oštećuju razvoj mozga. Uz sve to, uzrokuju ovisnost jer imaju te karakteristike, stalno ih morate gledati, uzimaju vam pažnju i slično. Slično je alkoholu.

Da, vi i ja ga možda konzumiramo. Popijemo čašu vina tu i tamo, ali bismo li dali vino djeci kako bismo ih naučili kako ga koristiti? Ne, štitimo ih jer znamo da nije dobro za razvoj mozga, rekao je.

Kada je riječ o tezi da je roditeljima danas jednostavnije djeci dati pametne telefone u ruke kako bi bili mirni, Spitzer kaže da je nekada bilo jednostavnije smirivati djecu malenom krpom natopljenom opioidima ili alkoholom.

Ali pametni telefoni rade istu stvar, uzrokuju ovisnost i sprječavaju razvoj mozga, govori ugledni psihijatar.

Dodao je da posljednje istraživanje u Njemačkoj pokazuje kako 20 do 30 posto djece u školama ne može više skakati. Jednostavno ne mogu skočiti sedam puta, jer im je to previše, nisu to naučili. To zbilja nije dobro, ističe Spitzer.

Kada je riječ o koronavirusu, koji je cijeli svijet prebacio na online način življenja, Spitzer podsjeća na holandsko istraživanje koje pokazuje da se tokom pandemije manje učilo.

Na pitanje imaju li digitalne tehnologije pozitivnih uticaja, Manfred Spitzer odgovara da je pozitivno uveliko nadjačano nuspojavama i posljedicama.

Veliko istraživanje u Velikoj Britaniji proučavalo je 90 škola koje su zabranile pametne telefone. Utvrdili su da se djeca poboljšavaju. Uz to, u ovakvim se istraživanjima uvijek pokaže da se ona djeca koja su na nižem nivou znatno poboljšaju, ističe. Kaže da bismo tehnologiju trebali koristiti na dobrobit svih, ali ne na štetu djece.

Otkrio je i da i sam koristi pametni telefon, a na njemu provede dnevno oko – 20 minuta. (Zimo.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje