Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Južna Koreja kreće u razvoj 6G mobilne mreže

Preuzmite sliku

Popularno

Južnokorejska vlada utvrdila je strategiju za razvoj mobilne tehnologije šeste generacije (6G) kako bi zamijenila 5G mreže.

Teorijska brzina prijenosa podataka 5G usluga predviđa se na 20 gigabita u sekundi. Za sada su, međutim, takve brzine u praksi nedostižne. Očekuje se da će 6G mreže pružati desetine puta veće brzine.

Očekuje se da bi maksimalna brzina 6G mreže bila do jednog terabajta u sekundi, što je 50 puta više nego kod 5G mreže.

Južna Koreja planira uložiti 200 milijardi južnokorejskih wona, odnosno oko 170 miliona dolara, ili nešto manje od 145 miliona eura, u istraživanje i razvoj u vezi sa 6G tehnologijama u narednih pet godina – od 2021. godine.

Očekuje se da će pilot projekat 6G započeti 2026. godine. Već je identificirano pet ključnih područja primjene: digitalno zdravlje, uključujući operacije na daljinu; uronjeni sadržaj i holografske konferencije; autonomna vozila, uključujući leteće automobile; pametna mjesta; pametne tvornice, prenosi portal Telecoms.

Južna Koreja planira započeti komercijalizaciju 6G mreže između 2028. i 2030. Očekuje se da će takve usluge biti dostupne za korištenje do 10 km iznad zemlje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,