Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Jesu li bežične slušalice tako štetne, kako kažu?

Preuzmite sliku

Ljudska je priroda bojati se svega novog. Pa, za svaki slučaj, nikad ne znate … I tako, kada su prve bežične slušalice izašle 2004. godine, pojavio se val strahova i strahova poput: ‘oni će izazvati rak mozga’ ili ‘vaš će se živčani sistem srušiti’. Prošlo je gotovo 16 godina, a strahovi među stanovnicima kakvi su bili, ostali su.

Međutim, bez vatre nema dima i ‘stručnjaci iz kauča’ stvorili su takva uvjerenja ispočetka. Zaista, naučnici su dugo i ozbiljno proučavali kako elektromagnetsko polje utiče na čovjeka, jer smo oko njega neminovno okruženi.

Telefoni, mikrovalne pećnice, računari i druga oprema, da, na kraju, dalekovodi također proizvode EMF.

Nakon brojnih istraživanja, naučnici su zaključili da bilo koje živo biće podložno je uticaju ovog polja.

Postoje različiti neurološki poremećaji, nedostatak pamćenja, teškoće u učenju, vjerovatnoća genetskih promjena i općenito, sve nije baš dobro za osobu. A to je najavljeno početkom 2000-ih.

Međutim, 2016. naučnik sa Kalifornijskog univerziteta Joel Moskowitz govorio je izravno o opasnostima AirPodsa.

  • Čak je pokrenuo peticiju i 250 naučnika iz 41 zemlje ostavilo je svoje potpise. Dakle, u ovoj je peticiji rečeno da je redovno nošenje bežičnih slušalica vjerovatno nesigurno za zdravlje. Ako vrlo često i dugo vremena nosite slušalice, možda ćete u budućnosti imati autizam, demenciju i rak mozga, ali to nije tačno.

    Sam naučnik ne koristi pametne telefone, on govori samo na tastaturi i isključivo na spikerfonu. Ali on u potpunosti ne odbija uređaje i druge izvore EMF-a i još je živ.

    Naravno, zaraditi rak uha od bežičnih slušalica teško je, ali sasvim je moguće gluh postati. Otosirurg Pavel Azarov, šef otorinolaringološkog odjela gradske kliničke bolnice, vjeruje da pretjerano oduševljenje slušanjem muzike kroz male slušalice štetno za naše sluznice bubrega, jer u njima možete čuti samo mali spektar zvukova, a da biste ih maksimalno povećali, morate povećati glasnoću. A to zauzvrat vodi do gubitka sluha.

  • Da biste to izbjegli, ljekar preporučuje bas obožavateljima da koriste velike slušalice, oni će nanijeti mnogo manje štete vašim ušima.

    Također, ne slušajte muziku preglasno, ne spavajte sa slušalicama i ne zaboravite na higijensku njegu opreme.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje