Nedjelja, 27. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Je li vaš Wi-Fi u mrtvoj zoni? Ovako ćete otkriti i riješiti problem

Preuzmite sliku

Popularno

Mrtvih zona – područja u stanu, kući, uredu i drugo u kojima je signal Wi-Fija praktično nepostojeći – moguće je riješiti se.

Kvaliteta vaše mreže Wi-Fi u velikoj mjeri ovisi o tome mogu li radio-valovi na kojima počiva neometano stižu od preusmjerivača (routera) do uređaja na kojem ju koristite. Nađu li im se na putu prepreke signal može oslabiti, pa i potpuno nestati, piše tportal.

Tako nastaju takozvane mrtve zone – područja u stanu, kući, uredu i drugdje u kojima je signal Wi-Fija praktično nepostojeći. Ne brinite, postoje načini kako ih pronaći i ukloniti. Evo uputa kako to učiniti.

Najjednostavniji način kako pronaći mrtve zone Wi-Fija je proći s uključenim uređajem (primjera radi, pametnim telefonom, tablet računarom ili laptopom) kroz sve prostorije i zabilježiti gdje je signal nedostupan ili toliko slab da je veza praktično nedostupna. Hodajte polako, zastanite u područjima gdje namjeravate koristiti Wi-Fi.

Ako znate kako mrtve zone nastaju moći ćete i približno pogoditi gdje su neke od njih. Primjera radi, ako ste u većoj kući ili uredu i imate bežični router u jednom uglu zgrade, mrtva zona mogla bi se nalaziti na suprotnom kraju.

Zašto? Pa, između routera i uređaja vjerovatno su prepreke s kojima se signal Wi-Fija ne nosi dobro, poput zidova s pilećom žicom, velikim metalnih komada namještaja, metalnih zidova i tome slično.

Također, signal mogu ometati i drugi uređaji – stari bežični telefoni, mikrovalne pećnice, monitori za nadzor djece, bežični sigurnosni sistemi… Isto vrijedi i za druge routere za Wi-Fi: ako su dovoljno blizu vašem i/ili ako koriste isti bežični kanal, mogu ometati signal.

Za otkrivanje mrtvih zona možete koristiti i specijalizovani softver – recimo, besplatnu aplikaciju Wifi Analyzer za operativni sistem Android.

Otvorite aplikaciju, odaberite Signal meter i vašu mrežu Wi-Fija. Hodajte okolo s otvorenom aplikacijom i vidjet ćete kako se snaga signala mijenja od jedne lokacije do druge.

Za Appleov iOS ne postoji ovakva aplikacija, pa ćete morati osloniti na indikator Wi-Fija na iPhoneu ili iPadu.

Ako imate laptop s operativnim sistemima Windows ili macOS laptop, za mjerenje možete upotrijebiti aplikaciju inSSIDer.

Kako riješiti problem mrtvih zona Wi-Fija?

Pronađite bolju lokaciju za router

Pokušajte premjestiti preusmjerivač na lokaciju koja će osigurati bolju pokrivenost. Općenito govoreći, bolje ga je staviti na povišeno mjesto, tako da je između njega i uređaja koji će ga koristiti što manje prepreka.

Namjestite ili zamijenite antenu routera

Provjerite je li antena na vašem bežičnom usmjerivaču podignuta i usmjerena okomito. Ako je polegnuta pokrivenost vjerovatno neće biti dobra. Ako je antena u ispravnom položaju, pokušajte je nadograditi ili zamijeniti jačom.

Uklonite prepreke

Naravno, nećete rušiti zidove kako bi dobili bolji signal. Ali, možda možete premjestiti metalni namještaj ili pomaknuti kućanske uređaje poput mikrovalne pećnice, akvarija…

Prebacite router na najmanje zagušen kanal

Koristeći već spomenute softverske alate otkrijte koji su najmanje zagušeni kanali pa prebacite na njih svoju mrežu Wi-Fija.

Postavite pojačivač signala

Ako ništa drugo ne pomogne, postavite pojačivač signala kako bi povećali područje koje signal pokriva. Za to mogu poslužiti i stariji routeri koje ne koristite.

Koristite Ethernet

Ako je praktično, spojite računar direktno na router koristeći kabal za Ethernet. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,