Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Istraživači došli do zaključka: Kalcij iz naših kostiju i zuba vjerovatno je došao iz eksplozija zvijezda

Preuzmite sliku

Prema najnovijem istraživanju, kalcij u našim kostima i zubima dolazi od zvijezda koje su eksplodirale u supernovi te svemirom raspršile ovaj mineral u ogromnim količinama.

Polovica ukupnog kalcija u svemiru vjerovatno dolazi od supernova. No te su eksplozije, relativno gledajući, vrlo rijetki događaji te astronomi nisu imali puno prilika proučavati njihov tok i nivo stvaranja kalcija, piše CNN.

Supernovu uočio amater astronom

Već se prije znalo da su neki teški elementi poput zlata i platine nastali iz sudara ili eksplozija zvijezda, ali je nastanak kalcija dugo vremena bio misterij.

To se promijenilo kada je u aprilu 2019. amater astronom Joel Shepherd opazio snažan bljesak dok je teleskopom posmatrao spiralnu galaksiju Messier 100 koja je od nas udaljena 55 miliona svjetlosnih godina.

Eksplozija bogata kalcijem

Vijest o mogućoj supernovi ubrzo se proširila naučnom zajednicom te su mnoge svemirske agencije i univerziteta usmjerile svoje teleskope prema tom događaju – nazvanom SN2019ehk.

Svemirsku anomaliju posmatrao je NASA-in opservatorij Neil Gehrels Swift, opservatorij Lick u Kaliforniji i opservatorij W.M. Keck na Havajima. Naučnici su tako imali prilike posmatrati supernovu 10 sati nakon njenog otkrivanja.

Astronomi su otkrili da se radi o supernovi bogatoj kalcijem. Svaka zvijezda tokom sagorijevanja helija obično proizvodi vrlo malu količinu kalcija. Međutim, kada dođe do kalcijem bogate supernove, u svemir se ispušta ogromna količina kalcija u samo nekoliko sekundi. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje