Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Iran predstavio najnaprednijeg humanoidnog robota do sada

Preuzmite sliku

Eksperti sa Univerziteta u Teheranu su prije nešto više od 10 godina predstavili prvu verziju robota po imenu Surena, a nešto malo poslije toga i verziju Surena II koja je mogla i da hoda, dok se 2015. godine pojavila i Surena III.

Pet godina kasnije ekspertski tim predstavio je i Surenu IV – novog robota koji je daleko napredniji od svojih prethodnika. U novom videu koji je poslužio da se predstavi nova humanoidna varijanta može da se vidi kako robot podražava ljudsko ponašanje, hvata flašu vode, te ispisuje svoje ime. Možda je najzanimljivija funkcija sposobnost fotografisanja, pa je nova Surena uspjela da napravi selfie sa grupom ljudi koja joj pravi društvo u spotu.

  • Surena IV je i pokretljivija, a pokreti su spretniji, i to zahvaljujući senzorima koji se nalaze u dnu mehaničkih stopala, te olakšavaju kretanje po različitim površinama, a tako što se svako stopalo odmah prilagođava podlozi. Brzina kretanja se popela na 0,7 kilometara na sat, što je napredak u odnosu na 0,3 kilometra koje je prelazila Surena III, prneosi NN.

    Iako kompanije kao što je Boston Dynamics prednjače na ovom polju, a sa robotima kao što je Atlas, Surena IV bolje izbjegava padove, budući da se fokusira na kretanje cijelog tijela, a ne na odvojene cjeline, što je dobar preduslov za dalju uspješnu evoluciju, i robote koji sve više liče na svoje tvorce. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,