Petak, 2. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

iPod Touch je novi proizvod iz Applea

Preuzmite sliku

Prvi put nakon 2015. godine Apple je odlučio da na tržište izbaci novu verziju iPod-a. Ovo je možda prilično veliko iznenađenje za korisnike, ako se uzme u obzir da su iPod Nano i iPod Shuffle zvanično „ugašeni“ 2017. godine, a da je kultni iPod Classic svoj životni vijek završio još 2014. godine. Pri tome, od predstavljanja posljednjeg iPod Touch-a prošlo je četiri godine.

Zašto se poslije toliko godina Apple uopšte trudi da vrati iPod brend u život? Odgovor leži u tome da novi Apple telefoni koštaju više od 1000 USD i da je njihova prodaja (a samim tim i profit) u stalnom opadanju, prenosi NN.

Uz to, kompanija je procijenila da najveći potencijal prodaje leži u Apple servisima, među kojima Apple News i Apple Music zauzimaju značajno mjesto. I upravo među tim činjenicama leže razlozi za reinkarnaciju iPod Touch-a. Sa cijenom koja je višestruko niža od iPhone-a, korisnici (naročito se cilja na mlađu populaciju), dobiće veliki broj Apple servisa i „jabuku“ na poleđini koja je mnogima itekako važan razlog za kupovinu.

Novi iPod Touch radi na A10 Fusion čipu koji je znatno brži od čipa ugrađenog u prethodni iPod. Na raspolaganju su varijante sa 32 GB, 128 GB i 256 GB (što je najveći kapacitet koji je neki iPod do sada imao). Za audiofile će od velikog značaja biti to što je na ovim uređajima zadržan standardni 3.5 mm audio izlaz za slušalice. Pored toga, iPod Touch donosi ekran od četiri inča koji je upotrebljavan na prethodnim generacijama iPhone-a. Zahvaljujući bržem čipu, iPod Touch sada može da se koristi u Group Facetime pozivima, kao i sa AR aplikacijama. Jedino što ne podržava su Touch ID i Face ID (i naravno klasične telefonske pozive).

Na raspolaganju je sedam kolornih varijanti, a cijene su 199, 299 i 399 dolara. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,