Petak, 3. Aprila 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

532

OPORAVLJENI

20

UMRLI

16
Preuzmite sliku

Internetom kruže novi prevarantski mailovi

Sredinom jula ove godine u sandučiće elektronske pošte diljem svijeta počele su stizati poruke u kojima se vlasnicima email adresa prijeti objavom snimaka na kojim se može vidjeti kako tobože gledaju pornografske sadržaje.

“Dok sam ti kopao po životu, napravio sam video koji čine dvije snimke. Uz pomoć vaše web kamere snimio sam što ste radili dok ste gledali nešto na internetu. Ukratko, neprimjereno je. Iskreno, spreman sam zaboraviti ove detalje o vama i dopustiti vam da se vratite svojem životu. Zato ću vam ponuditi dvije mogućnosti – ili ignosirajte ovaj email ili mi platite 2.900 američkih dolara”, stoji u jednom takvom emailu.

“Prva opcija: ignorisanje ovog emaila. Dopustite da vam kažem što će se onda dogoditi. Poslat ću video svim vašim kontaktima, rođacima i suradnicima. Neće vam to pomoći u izbjegavanju sramote kada se budete morali suočiti s vašom obitelji. Druga opcija: slanje 2.900 dolara. Nazvat ćemo to mojom “napojnicom za tajnost”. Odaberete li ovu opciju vaša će tajna ostati tajna. Odmah ću uništiti video i vi ćete zadržati svoj život.”

Ova poruka je drugačija od onih ranijih jer u polju za predmet emaila navode šifru koju su vlasnici email adrese negdje jednom koristili. To prijetećim porukama naočigled daje na legitimitetu jer tobože dokazuju da vam je zlonamjerni haker provalio u računalo.

Hakeri ovakvim vrstama prijevara vrebaju one koji svoje šifre nikada ne mijenjaju ili koji istu šifru koriste za prijavu na više različitih servisa, a došli su do njih putem krađa podataka sa velikih servisa. Da biste se zaštitili od ovakvih prevara, dobro je često mijenjati šifre koje koristite, a ako ovakvu email poruku primite, provjerite prijeti li vam se šifrom koju trenutno koristite ili je riječ o šifru koju više ne koristite. Sve pokušaje email prevara možete prijaviti policiji. (Jutarnji list)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,