Srijeda, 26. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Instagram šifre nekih korisnika procurile u plaintextu

Preuzmite sliku

Facebook nastavlja sa problemima pri čuvanju ličnih informacija članova privatnim. Najnoviji problem za ovu mrežu društvenih medija dolazi od jedne od njihovih starijih akvizicija, Instagrama.

Izvještaj u The Informationu krajem prošle nedjelje, otkrio je da se lozinke koje pripadaju nekim korisnicima Instagrama mogu vidjeti u plaintextu.

I da stvar bude gora, za curenje ovih podataka se krivi greška pronađena u funkciji koja omogućava korisnicima Instagrama da vide koji su lični podaci prikupljeni od strane servisa.

Oni koji su pogođeni koristili su alat “Preuzmi svoje podatke” koji je dodat prošlog aprila. Neki od onih koji su tražili ovu informaciju, vidjeli su svoju lozinku koja je navedena u plaintextu unutar URL-a. Ove informacije su također sačuvane na Facebookovim serverima.

Sa druge strane, Instagram kaže da je samo “vrlo mali broj ljudi” na ovaj način vidio svoju lozinku. Kada je Instagram otkrio problem, sistem je promijenjen tako da više ne otkriva lozinke. Informacije sačuvane na Facebookovim serverima su izbrisane.

Svi pogođeni članovi Instagrama su kontaktirani i rečeno im je da mijenjaju svoje lozinke. Također su ih savjetovali da obrišu historiju svog pretraživača.

Facebook je kupio Instagram još 2012. godine za milijardu dolara. U to vrijeme Instagram je bio poznat kao aplikacija za dijeljenje fotografija koja nudi različite filtere za članove koji bi mogli da ih koriste na svojim slikama.

Od tada, aplikacija je dodala Stripe, dugogodišnji video i drugi sadržaj, što mu je omogućilo da uspijeva i uvećava se u Facebookovom ekosistemu. (Tanjug)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: