Srijeda, 27. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Influenceri tvrde: Za šest sati bez Instagrama izgubili ogromne svote novca

Preuzmite sliku

Prošlo je deset dana otkako su Facebookovi servisi Facebook, Instagram i Whatsapp doživjeli najduži pad u historiji.

Platforme nisu radile više od sedam sati, a deset dana nakon pada Instagama i Facebooka, influenceri sabiraju štetu koja im je nanesena.

Dok cijeli svijet govori o sedam milijardi dolara koje je za tih šest sati izgubio Mark Zuckerberg, vrijedi spomenuti i milione koje su izgubili influenceri koji su tog dana objavili sponzorisane sadržaje. Neki od njih tog dana su shvatili da mogu ostati bez posla i prihoda ukoliko pad Instagrama potraje duže.

– Pad Instagrama je potisnuo druge saradnje i partnerstva koja sam planirala ovog mjeseca, rekla je za Bussines Insider Tori Mistick, influencerka za kućne ljubimce.

– Ne mogu dobiti platu ako ne objavim sadržaj za sponzorisanu kampanju, pa zbog ovakvih gašenja mogu izgubiti hiljade dolara mjesečno, kaže influencerka.

Heather Macfarlane kaže da će se ubuduće posvetiti i platformama koje je zanemarila zbog Instagrama. Očito je da su se neki od njih uplašili za svoju egzistenciju, a spomenuta influencerica kaže da joj je palo na pamet da bi se Instagram mogao ugaisit zauvijek.

Pomisao da bi pad Instagrama mogao potrajati nekoliko dana nije nimalo ugodna ni brendovima ni influencerima, ali ima ih onih koji misle da pad Instagrama i Facebooka neće naštetitit ni platforamama, ni kreatorima niti brendovima.

Matt Zuvella, stručnjak za marketing, kaže da kreatorima takve “prijetnje” nisu ništa novo. U posljednjih 12 mjeseci bilo je mnogo takvih prijetnji. UklanjanjeTikToka u Sjedinjenim Državama i uklanjanje pornografskog sadržaja od strane OnlyFansa su dva primjera kada je većina kreatora razmotrila i promijenila strategiju, kaže Zuvella za Forbes.

– Za većinu kreatora, nekoliko sati ili čak cijeli dan prekida rada Instagrama neće uticati na njihovo poslovanje, smatra on

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje