Subota, 26. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Huawei predstavio svoj operativni sistem HongMeng

Preuzmite sliku

Popularno

Kako navodi Wall Street Journal, kompanija Huawei sad užurbano radi na tome da u potpunosti osposobi HongMeng, sopstevni operativni sistem.

Odnos kompanija Google i Huawei “pukao” je gotovo preko noći, nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da zabrani američkim firmama i kompanijama da posluju sa kompanijom Huawei i njenih 68 entiteta. Google je dan nakon Trumpove odluke najavio da će ukinuti svoje usluge kineskoj kompaniji, između ostalih i redovna ažuriranja za operativni sistem Android.

Huawei je ubrzo uzvratio poručujući korisnicima da se ne brinu, jer je kompanija računala na ovakav scenario i da razvija sopstveni operativni sistem. Ime HongMeng je već zvanično zavedeno i zaštićeno u kineskoj Nacionalnoj službi za zaštitu intelektualne svojine.

Međutim, kako navodi američki list, ubjeđivanje potrošača da promijene svoje navike do sada se bezbroj puta pokazalo kao veoma teška i često neuspješna radnja. Nekoliko tehnoloških giganata, poput najvećih kompanija Samsunga ili Microsofta, pokušalo je da uđe na tržište operativnih sistema, ali korisnici nisu bili oduševljeni.

Vrijeme je pokazalo da su korisnici operativnih sistema posebno izbirljivi, toliko istančanog ukusa, da su od tržišta operativnih sistema na pametnim telefonima načinili duopol – iOS i Android kojeg pokreće 87 odsto današnjih pametnih telefona, dok ostatak tržišta kontroliše Apple-ov iOS, podaci su firme za istraživanje tržišta Canalis.

Šef Huawei-evog potrošačkog odjeljenja, Richard Yu rekao je prije par dana za CBS da će novi operativni sistem biti spreman za korisnike u Kini do kraja godine, a za ostale početkom naredne. Najveća prepreka na tom polju je stvaranje takozvanog ekosistema, koji će nuditi plodno tle za razvoj aplikacija za korisnike. I to ne samo za prebacivanje i adaptiranje već popularnih aplikacija, već za stvaranje novih, kojima će se korisnicima konstantno nuditi svjež sadržaj.

Radi se o otvorenoj platformi, koju bi trebalo prilagoditi različitim proizvodima u relativno kratkom roku i to bez greške. Nije zanemarljiva ni činjenica da je HongMeng, ako je bilo šta od ovih informacija istina, tako osmišljen da sve Android aplikacije funkcionišu i na njemu. Na razvoju ovog operativnog sistema, opet navodno, radio je poznati profesor s jednog od čuvenih kineskih univerziteta iz Šangaja, Chen Haibo, koji ga razvija još od 2012. godine. Ovo se “poklapa” sa prethodnim izvještajima, u kojima je navedeno da Huawei zaista razvija svoj operativni sistem od 2012. godine.

Gubitak pristupa Android sistemu svakako predstavlja udarac Huawei kompaniji, koja je proteklih godina zabilježila izuzetne tržišne rezultate izbivši na drugo mjesto po broju prodatih pametnih telefona, ispred kompanije Apple i malo iza vodeće kompanije Samsung, pišeWall Street Journal.

Inače, ime HongMeng odabrano je iz kineske mitologije i u bukvalnom prijevodu označava trenutak, odnosno momente, koji su prethodili stvaranju svijeta. (Mondo.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,