Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Huawei odgovorio: SAD su nas potcijenile, bit ćemo na vrhu svijeta

Preuzmite sliku

Osnivač kineske kompanije Huawei, Ren Zhengfei, izjavio je da je sukob sa Sjedinjenim Američkim Državama bio neminovan na putu ove kompanije da ‘osvoji svijet’.

Osvrćući se na protekle sedmice dramatične krize za Huawei, tokom kojih je kompanija primila velike udarce zbog, između ostalog, zabrane poslovanja sa SAD i američkim kompanijama, trend koji su prihvatile i Australija i Velika Britanija, pa i Google, Zhengfei je komentirao:

– Huawei 5G neće biti ugrožen. Kad su pitanju 5G tehnologije, niko nas neće moći pratiti u narednih par godina.

On je za kinesku televiziju izjavio da su svi u toj kompaniji žrtvovali sebe i svoje porodice za svoj ideal, ‘da budemo na vrhu svijeta. Da bi ostvarili taj ideal, prije ili kasnije morao se desiti sukob sa SAD’.

Podsjećamo, predsjednik Trump je u prošli čevrtak potpisao izvršnu naredbu kojom je zabranio poslovanje sa ‘stranim protivnicima’ u koje se nepobitno ubraja i Huawei, te su završili na trgovinskoj ‘crnoj listi’.

Google je objavio u ponedjeljak da će za Huawei ograničiti pristup Androidu o kojem ovise mobilni aparati kompanije, a Reuters je dan prije objavio da je Google zaustavio saradnju sa Huawei u svim segmentima gdje je potreban prijenos hardvera, softvera i tehničkih usluga, osim onih koje su javno dostupne.

Guardian piše da su SAD u ponedjeljak relaksirale neka ograničenja, te će u narednih 90 dana Huawei moći kupiti američke proizvode kako bi održali postojeće mreže i omogućili ažuriranja softvera za Huawei mobilnu telefoniju.

Polovina kartica koju koristi Huawei dolazi iz SAD, dok ostatak proizvedu oni sami.

Američka obavještajna služba smatra da iza Huawei-a stoji kineska vojska te da telekom gigant lako može biti doveden u poziciju da vrši obavještajni rad za Beijing obzirom da je tako blizu operativnim mrežama ‘rivalskih zemalja’.

SAD navodi da je to bio razlog da uvjeri i svoje najbliže saveznice da odbace Huawei tehnologiju.

Sukob se dešava usred trgovinskog rata SAD i Kine. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,