Utorak, 2. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Hakovan je WhatsApp: Savjet korisnicma je samo jedan

Popularno

Špijunski software izrađen od strane “naprednog hakera” uspio je da “upadne” u više mobilnih telefona putem popularne WhatsApp aplikacije za komunikaciju i to bez intervencije korisnika kroz glasovne pozive.

List “Financial Times” je kao mogućeg hakera u ovom slučaju označio izraelsku grupu NSO, prenio je Associated Press.

– Špijunski software NSO-a je više puta otkriven u hakovanju novinara, advokata, branitelja ljudskih prava i disidenata. Software je uspio da prodre u telefone kroz propuštene pozive putem funkcije glasovnog pozivanja aplikacije – izjavio je portparol WhatsApp-a i rekao da je softwareom, koji je otkriven početkom maja zaražen nepoznat broj uređaja.

Navodi se da korisnik nije imao mogućnosti da se odbrani, a prema riječima stručnjaka, jedini način zaštite u ovom slučaju je bio da WhatsApp aplikacija uopšte nije instalirana u telefon korisnika.

Najznačajnije jeste to da je špijunski software upleten u ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija, koji je prošle godine ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu, a čije tijelo nikada nije pronađeno.

S obzirom na to da WhatsApp radi na unaprijeđenju sistema, korisnici koji brinu da su mogli biti ili bi mogli biti hakovani putem aplikacije, trebalo bi da je izbrišu iz telefona, dok ona ne bude “zakrpljena”, pa da je instaliraju opet, nakon toga.

Instalaciju bi trebalo izvršiti isključivo preko iOS, odnosno Android prodavnice, kako bi se izbjegli potencijalni rizici instaliranja lažnih WhatsApp aplikacija. (Mondo.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,