Srijeda, 26. Juni 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Hakeri napali policiju: Izbrisali podatke koji su se skupljali godinama

Prije nekoliko mjeseci hakeri su napali na IT infrastrukturu i softver kojeg koriste brojne agencije i gradski odjeli grada Atlanta, a šteta koja se mjeri u milionima dolara i dalje se zbraja.

Ove sedmice iz lokalne policije objavili su kako su ovim ransowmare napadom izbrisani i brojni videodokazi koje su godinama skupljali te nema nikakve mogućnosti njihovog povrata.

Iz IT odjela Atlante priznali su kako je napad bio puno veći i opasniji nego se ranije mislilo te su tokom napada hakeri djelomično ili u potpunosti onesposobili više od 140 aplikacija koje se koriste u javnim službama, od čega je oko 30 posto aplikacija od kritične važnosti jer ih koriste policija i sudovi.

Trenutno traje proces u kojem se pokušavaju spasiti aplikacije i podaci koji se mogu oporaviti, no za dio tih podataka, dokaza, videosnimaka i slično više nema spasa i hakeri su ih u potpunosti uništili, prenosi Dnevnik.hr.

Tokom napada čak su zatvoreni i neki sudovi jer se sumnjalo kako su hakeri ovim napadom ugrozili i važne pravne dokumente stare nekoliko decenija, no navodno se nisu dokopali nikakvih dokumenata od velike važnosti, dok je dio dokumenta poput datoteka pohranjenih na računarima policijskih službenika vraćen, odnosno dio njih bio je backupiran na drugim računarima i diskovima pa nije izgubljen.

Ipak, šteta koja je napravljena ovim ransomware napadom je iznimno velika te je za oporavak od posljedica napada grad nedavno odobrio skoro 10 miliona dolara. Hakeri su računare grada Atlante napali korištenjem malwarea SamSam, zaključali su računare i tražili su otkupninu u bitcoinima od 51.000 dolara koju, tvrde službenici ovog grada, nikada nije plaćena. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,