Četvrtak, 28. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Gubi se i pada vam kućni Wi-Fi – uradite ovo

Popularno

Jedno malo podešavanje moglo bi da vam riješi gotovo sve Wi-Fi probleme.

Ako živite u gusto naseljenom dijelu grada, ako svi oko vas koriste Wi-Fi rutere vaša internet veza mogla bi biti spora ili zagušena baš zbog – gužve u Wi-Fi “polju“.

Gomila Wi-Fi signala onemogućava pravilno funkcionisanje neta, zbog prenatrpanosti. Rješenje je da promijenite podešavanje sa veze od 2.4 GHz na 5 GHz (802.11a/n/ac). Drugo rješenje jeste da promenite kanal za Wi-Fi, uglavnom u rasponu od 1 do 12. Na taj način “rasteretićete” Wi-Fi vezu uticaja drugih Wi-Fi veza i omogućiti bolji protok.

Da biste promijenili i jedno i drugo u preglednik ukucajte 192.168.1.1 i potražite Wi-Fi podešavanja u okviru kojeg će biti prikazane i pomenute opcije. One su obično pri vrhu liste Wi-Fi podešavanja i mijenjaju se klikom na trenutno odabranu opciju, nakon čega iz padajućeg menija treba odabrati novi parametar Wi-Fi veze.

Ipak, prilikom promjene podešavanja može se desiti da neki uređaji ne mogu da pristupe novoj Wi-Fi mreži, jer ne podržavaju pristup 5 GHz-im mrežama ili ne komuniciraju nakon promjene kanala. To možete provjeriti u Wi-Fi opcijama u uputstvu telefona.

Ako vam ove izmjene ne poboljšaju Wi-Fi vezu tj. kvalitet interneta, provjerite da li vam neko, možda, krade net. (mondo.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,