Petak, 24. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Googleova umjetna inteligencija može producirati muziku samo na temelju tekstualnog opisa

Preuzmite sliku

Bližimo li se zaista trenutku u kojem će članke koje čitamo, slike kojima se divimo i muziku koju slušamo većinom potpisivati umjetna inteligencija?

Chatbot ChatGPT pokazao nam je koliko umjetna inteligencija može biti dobra u odgovaranju na pitanja korisnika, pisanju eseja, marketinških tekstova pa čak i pjesama i priča, dok je DALL-E očarao svojim mogućnostima pretvaranja tekstualnih upita u slike. Ove sedmice saznali smo kako je AI prilično sposobna i u skladanju muzike. Google je nedavno objavio istraživanje o MusicLM-u, sistemu umjetne inteligencije koji na temelju tekstualnog opisa stvara glazbu različitih žanrova, a rezultati su prilično zanimljivi.

Iako su slični projekti postojali i ranije, novi AI model baziran je na treniranju velike muzičke baze podataka (oko 280 hiljada sati muzike) te se naglašava nikada do sada umjetna inteligencija nije mogla producirati tako raznoliku muziku.

Način na koji ovaj AI producira muziku sličan je kao i s ChatGPT-om. Dovoljno je samo upisati kakvu glazbu želite slušati i AI će se baciti na posao i ubrzo izbaciti novu kompoziciju. Npr. korisnici od umjetne inteligencije mogu zatražiti da im producira muziku koja je spoj dancea i reggaetona sa svemirskim melodijom koja izaziva iskustvo kao da ste izgubljeni u svemiru. Također, može skladati i pjesme bazirane na pjevušenju, zviždanju pa čak i na opisima slika, a moguće je i povezati nekoliko opisa pjesama u jedan soundtrack.

Rezultati, naravno, mogu biti prilično neobični, no kako naglašavaju na Engadgetu – bolji su nego što bi očekivali. Googleov program za muzičku produkciju trenutno nije dostupan javnosti i pitanje je kada će biti jer, usprkos tome što je umjetna inteligencija i sadržaj koji ona stvara sve popularnija, problem su autorska prava. Naime, oko jedan posto muzike koju Googleova AI producira direktno je kopirano iz pjesama na kojima je njihova umjetna inteligencija trenirana.

Ipak, ne treba sumnjati da će se jednom na muzičkim stranicama i servisima pojavljivati sve više sadržaja koji će potpisivati strojevi i inteligencija napravljena od jedinica i nula, a ne ljudi od krvi i mesa. S daljnjim treniranjem AI ti će rezultati biti sve bolji te, ko zna, možda AI napravi i neki potpuno novi muzički žanr i pokrene nove trendove u muzici. (Zimo.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje