Petak, 10. Aprila 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

858

OPORAVLJENI

101

UMRLI

35
Preuzmite sliku

Google stao uz Huawei i uputio Trumpu važno upozorenje

U Googleu smatraju da će zabrana motivisati Huawei na razvoj vlastitog operativnog sustava koji bi bio lakša meta za hakere.

Dok se Facebook odlučio prilagoditi američkoj zabrani suradnji s Huaweijem suspenzijom svojih aplikacija, Google koji je već ranije prekinuo saradnju upozorava američku vladu da upravo ona svojim potezima prema kineskoj kompaniji ugrožava nacionalnu sigurnost.

Facebook ‘spustio rampu’

Prema navodima Reutersa, Facebook više ne dopušta predinstalaciju svojih aplikacija – Facebook, Instagram i WhatsApp – na Huaweijevim pametnim telefonima što je posljednji u nizu problema s kojima se posljednjih mjeseci suočava taj proizvođač. Sadašnji korisnici Huaweijevih mobitela neće imati problema s korištenjem aplikacija i dobivanjem softverskih osvježenja, pojasnili su iz Facebooka za Reuters.

Facebookov potez umanjuje prognoze prodaje Huaweijevih mobitela koji su prošle godine postali najveći  generator prihoda te kompanije. Iz kineske kompanije odbili su komentirati, ističe Reuters. Podsjetimo, Google je prošlog mjeseca najavio kako nakon avgusta neće više Huaweiju isporučivati svoj operativni sistem za mobitele Android sukladno odluci američke vlade o zabrani isporuke komponenti bez njezina odobrenja.

Nacionalna sigurnost

Međutim, Google je krajem prošle sedmice upozorio američku vladu da bi zabranom Huaweija mogla kompromitovati nacionalnu sigurnost, ističu upućeni izvori američkih medija. U Googleu se pribojavaju da neće smjeti ažurirati svoj operativni sistem Android na Huaweijevim mobitelima, što će po njima potaknuti kinesku kompaniju da razvije vlastitu verziju softvera, stoji u medijskim izvještajima.

U Googleu tvrde da bi verzija sistema Android koju bi prilagodio Huawei bila ranjivija na hakerske napade. U Googleu i američkom ministarstvu trgovine nisu odmah bili dostupni za komentar medijskih izvještaja. Krajem maja izvršni direktor Huaweijevog odjela za potrošače Yu Chengdong naznačio je da bi kompanija najkasnije u proljeće iduće godine mogla lansirati vlastiti operativni sistem. (Poslovni.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,