Nedjelja, 4. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Google korisnicima Androida i iPhonea mora isplatiti gotovo 400 miliona dolara

Preuzmite sliku

Google je pristao podijeliti 391.5 miliona dolara korisnicima Androida i iPhonea nakon što je velika istraga pokazala podatke o velikom kršenju privatnosti.

Google je pristao na nagodbu s 40 država u SAD-u, a ova nagodba se smatra najvećom nagodbom o privatnosti koja se ikada dogodila u više država u zemlji ikada.

Istraga je provjeravala navode da je Google nastavio pratiti podatke o lokaciji nekih korisnika uprkos tome što su korisnici isključili tu mogućnost, a navodno je bilo pogođeno više od dvije milijarde korisnika Androida i stotine miliona korisnika iPhonea širom svijeta koji koriste Google.

Tvrdnje o povredi privatnosti prvi put su se pojavile u članku Associated Pressa 2018. Google se suočio s oštrom reakcijom jer je zanemario i riskirao privatnost korisnika, ali i zato što je prikupljanjem takvih osjetljivih podataka navodno zaradio mnogo novca.

Osim što je pristao na isplatu nagodbe u iznosu od 391.5 miliona dolara s 40 država u SAD-u, Google je obećao da će biti transparentniji sa svojim korisnicima kada je u pitanju praćenje podataka o lokaciji. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,