Nedjelja, 5. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Google će dozvoliti maloljetnicima i njihovim roditeljima da zatraže uklanjanje fotografija iz rezultata pretraživanja

Preuzmite sliku

 

Google je u srijedu predstavio novu sigurnosnu funkciju koja omogućava maloljetnicima da traže da se njihove slike uklone iz rezultata pretraživanja, piše Daily Mail.

Tehnološki gigant pokrenuo je stranicu pomoći za takve zahtjeve koja ne samo da dozvoljava maloljetnicima da zatraže uklanjanje informacija, već i onemogućava pojavljivanje informacija o njima u pretraživanju i na određenoj web stranici – roditeljima i starateljima je također dozvoljeno da podnose zahtjeve, prenosi Tuzlanski.ba.

Međutim, postoje okolnosti u kojima se nečiji zahtjev možda neće ispuniti.

Korisnici moraju imati 18 godina ili biti mlađi da bi Google odobrio zahtjev, što znači da ako su stariji ne mogu podnijeti zahtjev za uklanjanje slika kada su bili tinejdžer. Google je prvi put najavio planove za ovu funkciju u avgustu, dodajući da će biti aktivirana u narednim sedmicama.

Ova funkcija dolazi jer su glavne online platforme dugo bile pod lupom zakonodavaca i regulatora zbog uticaja njihovih web lokacija na sigurnost, privatnost i dobrobit mlađih korisnika.

Facebook i Instagram su trenutno na udaru kritika nakon što je zviždačica podijelila informacije kako te platforme štete djeci.

Apple je također u augustu najavio da će se pridružiti pokretu za zaštitu maloljetnika skeniranjem fotografija korisnika u potrazi za materijalom o seksualnom zlostavljanju djece.

Međutim, taj čin nije dočekan raširenih ruku – kritičari su rekli da je to bila invazija na privatnost koja je natjerala Apple da odgodi lansiranje.

Kako bi zatražili uklanjanje slike, obrazac za pomoć zahtijeva od korisnika da navede URL-ove slike za određeni sadržaj.

Korisnici će tada dobiti automatsku potvrdu e-pošte nakon podnošenja zahtjeva, što znači da će Google pregledati zahtjev za uklanjanje tako što će ‘prikupiti više informacija.’

Nakon toga, bit će poslano obavještenje o poduzetim radnjama.

„Ako zahtjev ne ispunjava uslove za uklanjanje, uključit ćemo i kratko objašnjenje. Ako je vaš zahtjev odbijen, a kasnije imate dodatne materijale koji podržavaju vaš slučaj, možete ponovo podnijeti zahtjev’, navodi Google.

Googleova nova funkcija također pomaže korisnicima da prijave slike seksualnog zlostavljanja djece Nacionalnom centru za nestalu i eksploatisanu djecu ili organizaciji na datoj listi koja je zasnovana na geografskom položaju korisnika.

A kompanija će razmatrati zahtjeve u tragičnoj situaciji djeteta koje je umrlo prije nego što je navršilo 18 godina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje