Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Fosil predatora koji je bio opasniji od T-Rexa i velike bijele psine otkriven u Maroku

Preuzmite sliku

Golemi gmaz s masivnim čeljustima i zubima sličnima onima kod kitova ubica, bio je strah i trepet plesiosaura i morskih kornjača…

Nova vrsta mosasaura, divovskog morskog gmaza iz doba dinosaura otkrivena je u Maroku, nedaleko od Casablance, što naučnicimna pruža nove uvide u živi svijet iz razdoblja krede. Ostaci nemani pronađene u provinciji Khouribga pokazuju da se radi o vrsti koja je mogla narasti do 12 metara, prenosi punkufer.hr.

  • Paleontolozi kažu kako se radi o grabežljivcu koji je živio neposredno prije udara asteroida za koji se vjeruje da je izbrisao dinosaure i mnoga druga stvorenja s planeta.

    Golemi gmaz, nazvan Thalassotitan atrox daleki je rođak iguana i varana. S masivnim čeljustima i zubima sličnima onima kod kitova ubica, perajama umjesto nogu i repnom perajom poput morskog psa, Thalassotitan je bio strah i trepet za druge morske gmazove kao što su plesiosauri i morske kornjače.

  • Paleontolog i evolucijski biolog, Nick Longrich sa Univerziteta Bath opisao je neman kao fascinantnog i zastrašujućeg križanca komodskog varana s velikom bijelom psinom, T. rexom i kitom ubicom.

    Fosili pronađeni u Maroku nude iznimno vrijedan uvid na paleobiološku raznolikost na kraju krede, a Thalassotitan atrox koji je vladao oceanima prije 66 miliona godina novi je djelić evolucijske slagalice. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje