Četvrtak, 6. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Florida odobrila puštanje 750 miliona genetski modifikovanih komaraca u prirodu

Preuzmite sliku

Lokalni zvaničnici na Floridi odobrili su puštanje 750 miliona komaraca koji su genetski modifikovani.

Vlada Sjedinjenih Država odobrila je puštanje u prirodu Floride, u oblast Florida Keis, 750 miliona genetski modifikovanih komaraca između 2021. i 2022. godine, prenosi nationalgeographic.rs.

Ovaj projekat ima za cilj da testira ove genetski poboljšane komarce, da li mogu i koliko dugo da opstanu u stvarnim uslovima, u prorodi. Cilj je smanjiti broj komaraca koji prenose bolesti poput denge ili virusa Zika.

Zeleno svjetlo pilot-projekta, koji je odobren nakon višegodišnje rasprave, izazvalo je brzu reakciju grupa za zaštitu prirode iz okruženja, koje su upozorile na nenamjerne posljedice.

Jedna grupa je osudila plan kao javni “eksperiment parka Jure”.

Aktivisti upozoravaju na moguće oštećenje ekosistema i potencijalno stvaranje hibridnih komaraca otpornih na insekticide.

Ali kompanija koja je uključena u projekat kaže da neće biti štetnog rizika za ljude ili životnu sredinu, i ukazuje na veliki broj vladinih studija koje su to pokazale. Naime, genetski modifikovane komarce odobrili su federalni regulatorni organi.

Još u maju je američka Agencija za zaštitu životne sredine odobrila britanskoj kompaniji sa sedištem u Americi Oxitec da proizvodi genetski modifikovane muške komarace Aedes aegypti, koji su poznati pod nazivom OKS5034.

Poznato je da komarci Aedes aegypti šire, za ljude smrtne, bolesti poput denge, Zika i žute groznice.

Naime, samo ženke ovog komaraca ujedaju ljude jer im je potrebna krv za proizvodnju jaja. Dakle, plan je osloboditi muške, modifikovane komarce koji će se, potom, sopjiti sa ženskim komarcima.

Protein koji nose mužjaci, ubiće žensko potomstvo prije nego što dostignu zrelu životnu dob. Mužjaci, koji se hrane samo nektarom, preživjeće i gene prenijeti dalje.

Vremenom je cilj smanjiti populaciju komaraca Aedes aegypti na tom području i na taj način smanjiti širenje bolesti na ljude.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje