Petak, 29. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

FBI upozorava: Ova je industrija na masovnom udaru hakera

Popularno

Američka automobilska industrija u posljednje je vrijeme na velikom udaru hakera, upozorili su iz FBI-a.

Broj hakerskih napada na automobilske kompanije sve je veći, a tokom sljedećih godina prijetnje će biti sve opasnije, dok će napadi biti učestaliji. S obzirom na to da će u budućnosti automobili biti još povezaniji te će prikupljati sve više podataka o korisnicima (to se pogotovo odnosi na autonomna vozila), jasno je zašto ta industrija postaje sve zanimljivija kibernetičkim kriminalcima.

U izvještaju FBI-a, koji je dospio u ruke novinara, ne spominju se konkretne kompanije. Ipak, naglašeno je kako su hakeri dosad imali uspjeha u napadima. Tako su uspjeli zaraziti računare ransomwareom, pristupili su zaštićenim računarskim mrežama kompanija te su se dokopali ličnih informacija zaposlenika.

Hakeri su se koristili različitim metodama u napadima poput phishinga te su imali pristup e-mailovima zaposlenika više automobilskih kompanija. Jednom kada su ušli u mrežu, promijenili su postavke za pristigle mailove zaposlenika koji su automatski prosljeđivani na adrese hakera. Naravno, sve to bez znanja korisnika mailova i osoba u kompanijama.

Osim krađa osjetljivih podataka, iz FBI-a su upozorili i na i ransomware napade zbog kojih su neke kompanije izgubile pristup podacima te je došlo do problema u svakodnevnim operacijama. Zanimljivo, u jednom slučaju je hakerima plaćena otkupnina, ali oni nisu otključali računare pa je došlo do dvostruke štete. (Zimo.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,