Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Facebook uveo program koji pomaže slijepima

Preuzmite sliku

Najveća svjetska društvena mreža programira svoje računare kako bi tonski opisali objavljene fotografije i time omogućili slijepim i slabovidim korištenje Facebooka.

Funkcija prikazana danas na iPhoneu tumači šta je na slici koristeći oblik vještačke inteligencije koji prepoznaje lica i objekte.

Ovaj iPhone ugrađeni čitač ekrana, VoiceOver, mora da se aktivira za foto opise i za sada je dostupan samo na engleskom jeziku.

Tekstovi će u početku biti ograničeni rječnikom koji raspolaže sa 100 riječi, tako da neće uključivati opise detalja.

Na primjer, automatski glas može da izgovori samo da fotografija “sadrži tri nasmijane osobe na otvorenom prostoru, bez detalja poput treća osoba drži psa u ruci“, prenosi AP.

Facebook je biti oprezan sa ovom tehnologijom,kako im se ne bi dogodila greška koja bi uvrijedila korisnike. Takvu grešku je prošle godine napravila kompanija Google. Oni su lansirali “čitač fotografija” koji je tamnoputi par tonski opisao kao “par gorila” nakon čega su se izvinjavali.

Facebook nastavlja da usavršava ovu tehnologiju od koje se očekuje da čak i odgovara na pitanja korisnika o fotografiji. (b92.net)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,