Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Facebook prijeti uklanjanjem vijesti sa platforme

Preuzmite sliku

Američki tehnološki gigant “Meta” zaprijetio je da će ukloniti sve sadržaje sa vijestima sa svoje platforme “Facebook” ukoliko u Kongresu SAD bude usvojen nacrt zakona na osnovu kojeg će medijske organizacije lakše voditi kolektivne dogovore sa digitalnim kompanijama.

Zakon o konkurentnosti i očuvanja novinarstva olakšao bi pregovore za novinske kuće sa gigantima poput “Mete” i “Alfabeta”.

Američki političari razmatraju usvajanje tog zakona kako bi pomogli medijskoj industriji. Nacrt bi pomogao medijima da kolektivno pregovaraju sa gigantima o uslovima prema kojim se njihov sadržaj distribuira na internetu.

Kompanije koje se bave proizvodnjom vijesti tvrde da “Meta” ostvaruje ogromnu zaradu putem prihoda od reklama iz članaka koji se “pojavljuju na `Facebooku`”.

Međutim, iz “Mete” tvrde da novi nacrt zakona na nepošten način zanemaruje bilo kakvu vrijednost koju pruža “Facebook” putem prometa i pretrplate.

Portparol “Mete” Andy Stone je na “Twitteru” objavio da postoji mogućnost da će kompanija biti primorana da razmotri uklanjanje vijesti sa platforme u slučaju usvajanja spornog nacrta zakona.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,